Recuperar la visió... i la "vida normal"

Les tècniques actuals de cirurgia per al despreniment de retina aconsegueixen salvar "ulls perduts" i no requereixen restriccions de posicionament, ni impedeixen la realització d'exercici físic, com demostra el testimoni d’en Francisco Manuel
MASTER Paciente Corcostegui DR

El despreniment de retina, produït per la separació de la capa interna d'aquest teixit (retina sensorial) de l'externa (epiteli pigmentari), és una patologia greu que condueix a la pèrdua de visió si no es tracta de forma adequada. Per a això és clau realitzar una actuació precoç, però, sobretot, dur a terme una bona cirurgia: "La primera intervenció determina el pronòstic i l'evolució de la malaltia", destaca el Dr. Borja Corcóstegui, director mèdic i expert en retina i vitri de l'IMO.

Segons l'especialista, pioner a Europa de la vitrectomia moderna, "una correcta indicació i execució quirúrgica permet aconseguir un més bon resultat visual i redueix considerablement la necessitat de reoperació per recurrència, cosa que afecta prop de la meitat dels pacients". És el cas d’en Francisco Manuel Hernández, qui ja havia passat per diverses cirurgies quan li van recomanar venir a l’IMO per trobar solució a un quart despreniment. Segons reconeix, "estava desesperat i ja donava l'ull per perdut", amb la qual cosa tenia objeccions a l'hora de tornar entrar a quiròfan degut a les males experiències prèvies. "Les altres vegades havia patit molt dolor i el postoperatori havia estat molt dur, ja que vaig estar un mes i mig cap per avall gairebé sense poder-me moure."

El procés va ser completament diferent després de la cirurgia a l’IMO. Segons l'opinió del Dr. Corcóstegui, amb les tècniques i els avenços actuals, no cal que el pacient pateixi i hagi de sotmetre’s a restriccions importants després de l'operació. Com explica l'oftalmòleg, "l'ús de gas per afavorir la reparació de la retina s'ha anat racionalitzant des dels seus inicis, als anys vuitanta, quan s'indicava als pacients la posició de decúbit pron per aconseguir més superfície de contacte. Avui dia, gràcies a la comprensió de la dinàmica dels gasos, aquest posicionament resulta excepcional i és totalment erroni pensar que també es requereix en els casos en què, alternativament, s'injecta oli de silicona".

Imagen de una intervención de vitrectomía realizada por el Dr. Borja Corcóstegui

El Dr. Corcóstegui té més de 30 anys d’experiència en la tècnica de la vitrectomia, utilitzada per a la cirurgia del despreniment de retina i de moltes altres patologies retinals

Tornar a la càrrega!

El Dr. Corcóstegui  va animar en Francisco Manuel a reprendre el seu dia a dia quotidià després de la intervenció: "Quan em va assegurar que podia tornar a la normalitat no m'ho creia, ja que anteriorment m'havien dit que tenia prohibit aixecar pes –ni tan sols podia plantejar-me agafar en braços el meu fill, que estava a punt de néixer– o realitzar qualsevol tipus d'esforç." Precisament, aquest és un altre dels mites que hi ha respecte a la patologia i que també desmenteix l'especialista, qui afirma que "l'exercici físic postquirúrgic no té influència en l'evolució del despreniment de retina, que es reaplica durant la mateixa intervenció i les primeres hores de repòs. Així doncs, actualment no és aconsellable la inactivitat per evitar lesions retinals".

Aquesta perspectiva va permetre a en Francisco Manuel recuperar la seva afició pel ciclisme i, per primera vegada després de molt temps, va poder aspirar a participar de nou en l'exigent marxa Quebrantahuesos. "Li vaig prometre al Dr. Corcóstegui que quan completés la prova li portaria el diploma, ja que per a mi serà ell qui l’haurà guanyat en haver fet possible el que considero un miracle: tornar a fer vida normal, el més extraordinari que hi ha”.