Rafael Ribó: “En deu anys hem millorat la visió de 70.000 persones i hem format un centenar de professionals locals en oftalmologia”

La Fundació Ulls del Món celebra el desè aniversari com a entitat sense ànim de lucre que treballa per prevenir i combatre la ceguesa evitable entre les poblacions més pobres del món

La Fundació Ulls del món celebra el desè aniversari com a entitat sense ànim de lucre que treballa per prevenir i combatre la ceguesa evitable entre les poblacions més pobres del món.

Una dècada en la qual ha fet possible que milers de persones amb deficiències visuals i sense recursos econòmics hi tornin a veure i recuperin d’aquesta manera l’autonomia i facin un pas endavant per sortir de la situació de pobresa en què es troben.

Des que es va crear el juliol de 2001, la Fundació ha organitzat més de 220 expedicions integrades per professionals sanitaris que han fet unes 70.000 visites oculars i 7.700 intervencions quirúrgiques.

Altres xifres aconseguides per Ulls del Món als quatre territoris on es desenvolupen projectes de cooperació són: 70 comissions formatives desplaçades, 25 beques de formació concedides, un centenar de professionals locals capacitats, 15 cursos per videoconferència, 200 xerrades de prevenció i atenció ocular bàsica, 20.000 refraccions a nens i nenes i la creació d’unitats oftalmològiques completes i la posada en marxa de tallers d’òptica en els diversos territoris.

Context de ceguesa mundial

Al món hi ha actualment 284 milions de persones que experimenten deficiències visuals greus: 39 milions són cegues i 245 milions tenen visió reduïda. Aquestes xifres s’han reduït substancialment l’última dècada gràcies a la posada en marxa l’any 2001 del programa Visió 2020: El Dret a Veure-hi, impulsat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Agència Internacional per a la Prevenció de la Ceguesa (IAPB), de la qual Ulls del Món forma part del Consell Assessor.

El 90% de les persones cegues viuen als països més necessitats, mentre que el 80% de la ceguesa es pot guarir o es pot prevenir amb tècniques relativament senzilles a les quals els països pobres no poden accedir. Els defectes refractius són la principal causa de discapacitat visual, amb gairebé la meitat de casos, tot i que les cataractes ho són als llocs amb menys recursos econòmics. El 65% de les persones amb discapacitat visual tenen més de 50 anys.

Descarrega’t aquí el programa sencer dels 10 anys de feina d’Ulls del Món.