Quins són els perills de les lents de contacte a l'estiu?

Els especialistes de l'MO recomanen extremar les mesures de conservació i higiene de les lents de contacte en vacances, període en el qual augmenta el risc d'infeccions i lesions corneals.

lents de contacte complicacions estiu

S'estima que a Espanya hi ha més de 2,5 milions d'usuaris de lents de contacte. Però, sabem quins són els perills potencials? Els especialistes de lIMO adverteixen que alguns hàbits en l'ús de lents de contacte poden comportar riscos per a la salut ocular, especialment en els mesos d'estiu, època en la qual hi ha condicionants que, en els casos més severs, poden generar greus lesions corneals.

Ull amb l'aigua 

El contacte amb l'aigua, molt habitual a l'estiu, és una les principals vies d'entrada d'infeccions oculars importants en els portadors de lents de contacte i, per això, els especialistes recomanen evitar banyar-se amb lents de contacte i utilitzar productes de desinfecció adequats. En el cas de les piscines, la infecció més devastadora pot ser la queratitis infecciosa pel paràsit Acanthamoeba castellanii, que en la majoria dels casos (més d'un 70%) afecta persones que fan un ús inadequat de les lents de contacte, amb un risc més gran si hi ha alguna afectació corneal prèvia. El diagnòstic precoç és clau en aquest tipus d'infeccions, poc freqüents, però que poden arribar a provocar la pèrdua de la visió. A la platja el pronòstic és millor, ja que "l'aigua del mar té antisèptics (iode), cosa que és beneficiosa per a l’organisme, i hi ha menys perill d'infeccions que a la piscina", explica el Dr. José Luis Güell, coordinador del Departament de Còrnia, Cataracta i Cirurgia Refractiva de l’IMO.

En qualsevol cas, després d'una jornada de bany, els especialistes de l'Institut recomanen acudir a l'oftalmòleg de manera immediata si es té algun d'aquests símptomes

  1.  Irritació o enrogiment ocular fora del comú
  2.  Mal (més enllà de molèsties)
  3.  Visió borrosa

revisión paciente lentes de contacto

A l'Institut s'operen anualment més d'una desena de casos relacionats amb complicacions amb les lents de contacte.

Cuidar la higiene de les lents de contacte

L'ús de lents de contacte es dispara a les  vacances i, per això, és important extremar els hàbits d'higiene per evitar complicacions. "En períodes de descans, com l'estival, augmenta la tendència a posar-se i treure’s les lents, motiu pel qual les condicions d'higiene poden ser més precàries", explica el Dr. José Luis Güell. A l'estiu o en qualsevol altra època de l'any, l'especialista ressalta la importància d’una conservació òptima de les lents de contacte, sobretot en les d'ús prolongat (setmanal o mensual). Així mateix, destaca que la utilització de lents de contacte implica que l'ull estigui tapat i no entri l'oxigen, un aspecte primordial per al bon estat de la còrnia, la part més externa de l'ull, que permet el pas de llum i protegeix les estructures intraoculars. Aquesta manca d'oxigen pot provocar lesions, com ara queratitis o defectes epitelials corneals, que s’aconsegueixen minimitzar amb tractaments tòpics (antibiòtics i lubricants), però que, en cas de complicar-se, poden arribar a requerir en un darrer extrem un trasplantament de còrnia.

L'oftalmòleg de l’IMO afirma que, amb freqüència, "el portador de lents de contacte té un risc crònic de complicacions corneals, superior al que pot associar-se a una cirurgia refractiva (en els casos en què no hi ha contraindicacions per al pacient). "La meva experiència com a cirurgià és que cada any opero entre 5 i 10 casos de problemes associats a l'ús de lents de contacte", conclou.