Què saps sobre el glaucoma?

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

Diagnòstic precoç i tractament personalitzat, claus per controlar la malaltia, primera causa de ceguesa irreversible.

Glaucoma: diagnóstico y tratamiento personalizado – Dra. Laia Pascual

El glaucoma és conegut com la "ceguesa silenciosa", ja que, com afecta el camp de visió i no l'agudesa visual, no sol donar símptomes evidents, fins als seus estadis més avançats (s'estima que un 50% dels pacients que tenen glaucoma no ho saben ). Aquesta malaltia provoca un dany progressiu i irreversible del nervi òptic, una estructura fonamental que uneix l'ull amb el cervell, i que permet que es produeixi la visió.

1. Com es diagnostica

La retinografia permet veure el dany a la capa de fibres nervioses de la retina i el cap del nervi òptic

Ens basem en proves diagnòstiques per valorar el grau d'afectació en el pacient. Aquestes proves serveixen tant per als estadis molt incipients, en els quals ni tan sols l'oftalmòleg és capaç de veure el dany en el nervi òptic, com per valorar la progressió en pacients diagnosticats", explica la Dra. Laia Pascual, oftalmòloga del Departament de Glaucoma de l'IMO Grup Miranza.

El glaucoma no aostuma a causar dolor ni altres símptomes d'alerta. Per això, és molt important seguir revisions amb l'oftalmòleg, especialment, en factors de risc, com si tenim antecedents familiars, miopia alta o hipertensió ocular.

2. Per què és important personalitzar el tractament?

Actualment, l'únic mètode efectiu per frenar la malaltia és la reducció de la pressió intraocular, per "conservar" el nervi òptic en les millors condicions. "En el tractament del glaucoma és fonamental valorar el pacient de manera individual. Normalment, comencem amb hipotensors oculars, per estabilitzar la malaltia. Si no funciona o no és tolerat pel pacient, passem a una fase: la utilització de diferents làsers", afegeix la Dra. Pascual.

"No podem recuperar les neurones del nervi òptic danyades pel glaucoma, però sí que hem de protegir les que mantenen sanes perquè no perdin la seva funció visual".

Dra. Laia Pascual, oftalmòloga del Departament de Glaucoma

3. Avenç en tècniques quirúrgiques

L'esclerectomia profunda no perforant és una cirurgia que té per objectiu reduir la pressió intraocular elevada

Al final, si la malaltia progressa malgrat aquests tractaments mèdics, el següent esglaó terapèutic és la cirurgia, que ha experimentat molts canvis en els últims anys, amb un ampli ventall de tècniques cada vegada més segures, menys agressives, i mínimament invasives per al pacient. "A l'IMO Grup Miranza realitzem múltiples tècniques quirúrgiques que seleccionem segons el tipus de glaucoma que afecta cada pacient, així com en funció del seu estat ocular", conclou Pascual.