Què és la metamorfòpsia i com s’ha de monitoritzar en pacients amb patologies com la DMAE

3 de setembre de 2012

La distorsió de la imatge, allò que els oftalmòlegs en diuen metamorfòpsia, consisteix a percebre amb ondulacions les línies que en condicions normals són rectes. A més de les línies rectes, els pacients que la pateixen també distorsionen les formes de les coses o de les persones que miren.

La visió distorsionada és símptoma de malalties del centre de la retina

Una cosa molt important a tenir en compte en la metamorfopsia és que afecta un dels dos ulls abans que l’altre, si és d’afectació bilateral. Quan l’afectat és un sol ull, sovint passa molt de temps abans el pacient no s’adona que hi veu de manera distorsionada. La causa és que quan tots dos ulls estan oberts el cervell integra la imatge i és difícil que el pacient pugui percebre petits graus de distorsió.

La monitorització del dia a dia és clau en els pacients que tenen un alt risc de desenvolupar malalties que produeixen metamorfòpsia. Aquestes malalties són les que afecten la zona central de la retina: la màcula. La principal és la degeneració macular (DMAE), que afecta el centre de la màcula i produeix disminució de visió, però també hi ha altres malalties com per exemple l’aparició d’una membrana damunt la retina, que generalment afecta un sol ull i que pot produir distorsió progressiva de la màcula. Com a oftalmòlegs, quan un pacient presenta membrana epiretinal macular (MEM), li recomanem que controli la metamorfòpsia.

La reixeta d’Amsler

La reixeta d’Amsler pot ajudar els pacients en aquests casos. Es tracta d’una reixeta amb petits quadradets i un punt al centre. El pacient ha de mirar fixament el punt negre del centre de la reixeta i vigilar què passa als quadradets del costat, si les línies es distorsionen o si els quadrats no tenen exactament una forma quadrada.

L’oftalmòleg sovint pregunta al pacient on nota exactament la metamorfòpsia, és a dir, mirant al punt central, on és la distorsió: a dalt a la dreta, a baix… Això permet detectar on és l’anomalia que pateix la persona i per tant, fer el tractament adequat. Descarrega’t la reixeta d’Amsler.

La monitorització, clau en pacients amb DMAE

És molt bo que cada dia monitoritzin l’existència, l’empitjorament o la millora de la metamorfòpsia. Aquest control és especialment important en la DMAE (Degeneració Macular Associada a l’Edat). Els pacients han de fer l’exercici de testejar els dos ulls independentment. Tapar primer un ull i després l’altre. Tant amb la reixeta d’Amsler com amb coses quotidianes, mirar les línies rectes, o bé fixar-se en la lectura, mirar la cara de la gent, però sobretot els marcs de les finestres o les línies de les rajoles del bany; fer els mateixos passos amb cada ull i detectar les diferències. Aquestes revisions són molt importants per comparar i descobrir on és la distorsió de les imatges i per poder tractar-la.

IMO Institut de Microcirurgia Ocular

Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps

En cotxe

Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E

Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.

En bus

Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540

Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191

Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071

IMO Grup Miranza Madrid

C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps

Transport públic

Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:

  • Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
  • Línia N21, parada “Metre Lacoma”

Horaris

Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h

IMO Grup Miranza Andorra

Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps

IMO Manresa

C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps

Transport públic

FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa

Horaris

De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h

Pide cita

Et truquem

Indica'ns les següents dades perquè puguem cridar-te i ajudar-te en tot el que necessitis.