Quan el queratocon és un assumpte de família

El queratocon, primera causa de trasplantament de còrnia en joves, sol aparèixer a la pubertat i pot ser hereditari. No es estrany que inicialment es confongui amb un simple "problema d'ulleres".

pacient queratocon a quiròfan

 

En Pablo, un jove de 17 anys, aclucava els ulls a classe i no es posava les ulleres perquè no hi veia bé encara que les portés. Ell i els seus pares ho van atribuir a un problema de graduació però, quan van acudir a l’oftalmòleg especialista, la "culpa" no era de les ulleres, sinó del queratocon, una patologia ocular que, si no es controla, pot amenaçar seriosament la visió i és la primera causa de trasplantament de còrnia a joves.

El d’en Pablo no és un cas aïllat entre adolescents i joves, ja que els primers símptomes d'aquesta malaltia (que en 3 pacients de cada 4 es diagnostica abans dels 25 anys) són pèrdua de visió i increment de l'astigmatisme. "Mentre que altres defectes refractius, com ara la miopia, poden anar variant amb l'edat, l'astigmatisme està present o no des del moment del naixement i es manté estable al llarg dels anys. Per tant, davant d'un augment sobtat, no es tracta només de canviar les ulleres o les lents de contacte, sinó que hem de sospitar d'un queratocon", alerta el Dr. Óscar Gris, del Departament de Còrnia, Cataracta i Cirurgia Refractiva de l'IMO.

A la família d’en Pablo i la seva germana Belén es desconeixia l'existència del queratocon, ja que formes no manifestes de la malaltia passen desapercebudes, tot i que poden transmetre’s a la descendència.

Com més jove, més risc

Com explica l'especialista, "aquesta patologia consisteix en una deformació de la còrnia o paret anterior de l'ull, que s'aprima per la zona central i, en comptes de ser esfèrica, adopta una forma cònica". Com més primerenca és l'edat d'inici, més agressiu sol ser el queratocon, ja que més gran és el risc que progressi i ho faci a gran velocitat. En aquest sentit, el Dr. Gris destaca que "pacients de 13-15 anys poden perdre fins a un 20-30% de la seva visió en tot just un parell de mesos".

Actualment, es disposa d'un tractament efectiu per frenar el queratocon: el crosslinking corneal, que uneix l'acció d'una vitamina (riboflavina) amb radiació ultraviolada per endurir la còrnia i evitar que continuï deformant-se. Té una efectivitat superior al 95% i per a en Pablo i els seus pares va ser un "alleujament", ja que aquesta tècnica permet evitar un trasplantament de còrnia en molts casos. Però, per això, és fonamental detectar la patologia a temps.

Dr Gris exploració consulta queratocon

El queratocon sol ser més agressiu en edats primerenques. Per això, és important diagnosticar-lo precoçment amb revisions oculars periòdiques, sobretot en cas d'antecedents familiars.

Una patologia familiar

Una "pista" per no passar per alt el queratocon és estar atents als antecedents de la família, ja que es tracta d'una malaltia que sovint té un component genètic i pot estar present en diversos membres. Així li va passar a la Belén, de 13 anys, que, arran del problema del seu germà gran, en Pablo, va ser explorada, diagnosticada i tractada –també amb crosslinking– molt precoçment. No obstant això, com havien heretat el queratocon si no s'havia manifestat abans en la família?

Segons el Dr. Gris, "és habitual que hi hagi queratocons subclínics, formes molt lleus que no arriben a desenvolupar-se. Tot i així, és important detectar-los i controlar-los de prop, perquè poden empitjorar o transmetre’s a la descendència".

Queratocon "frustrat"

Aquests queratocons subclínics o frustrats també s'han de tenir especialment en compte en pacients que volen operar-se de cirurgia refractiva. "No són bons candidats a tècniques làser perquè amb aquest procediment s’actua traient teixit corneal i una còrnia feble té més risc que pugui acabar deformant-se", adverteix l'oftalmòleg, que posa en relleu la importància de fer una exploració preoperatòria exhaustiva i una bona indicació quirúrgica.

Finalment, conclou que "un altre aspecte que pot desencadenar un queratocon és l'hàbit de fregar-se els ulls de manera enèrgica i repetida, ja que en aquests pacients s'ha vist una incidència superior de la patologia".