Primer baròmetre mundial sobre retinopatia diabètica

Segons aquest estudi, les complicacions oculars de la diabetis són les que més preocupen aquest col·lectiu, el doble que patir una malaltia cardiovascular.

El Dr. Rafael Navarro –expert en retina de l’IMO– analitzarà els resultats del primer baròmetre mundial sobre retinopatia diabètica durant la celebració de la tercera edició del Diabetes Experience Day, que se celebrarà a Madrid el 13 de febrer. L'estudi, promogut per la Federació Internacional de Diabetis (IDF), la Federació Internacional de l'Envelliment (IFA) i l'Agència Internacional per a la Prevenció de la Ceguesa (IAPB) –de la qual forma part l’IMO–, ha tingut el suport de Bayer i la participació de més de 3.500 pacients i 1.400 professionals sanitaris d'una cinquantena de països.

Com a principal conclusió, i eix de la intervenció del Dr. Navarro a l'esdeveniment, cal destacar la por a perdre la visió de les persones amb diabetis, un 85% de les quals és conscient del risc que la malaltia suposa per als seus ulls. Per això, les complicacions oculars com la retinopatia diabètica –primera causa de ceguesa irreversible en edat laboral en la societat industrialitzada– són les que més preocupen aquest col·lectiu (40%), clarament per sobre de la malaltia cardiovascular (17%), l’amputació (16%), els problemes de ronyó (13%) o els danys en el sistema nerviós (4%).

Una amenaça present

Segons la Sonia Antón, ponent del Diabetes Experience Day i diabètica tipus 1 des de fa 30 anys, "ara se senten pocs casos d'amputació de peus per diabetis. No obstant això, la pèrdua de visió continua present i és angoixant perquè, en moltes ocasions, resulta difícil de detectar". Així ho corroboren els especialistes, els quals destaquen que "la retinopatia diabètica, malgrat que pot arribar a ser devastadora, no sol donar símptomes en les primeres fases, la qual cosa en dificulta l’abordatge precoç". Per aquest motiu, recomanen a les persones amb diabetis sotmetre’s per rutina a una prova de fons d'ull un cop l'any, com la Sonia reconeix que fa. "Per a mi, el dia que vaig a la revisió ocular és molt important i estic a l'expectativa, perquè sóc conscient que en poc temps pot canviar tot, si bé és cert que de moment no he presentat cap complicació."

En canvi, a la Vanessa Guijarro, també ponent del Diabetes Experience Day i diabètica des dels 7 anys, li van detectar isquèmia a la zona perifèrica de la retina, és a dir, manca de reg sanguini derivada d'una retinopatia diabètica, en un control que li van fer després del seu embaràs. "No  havia notat res estrany en la visió i em va sorprendre, sobretot perquè sempre havia procurat mantenir a ratlla la meva diabetis i no superar els nivells de glucosa. En el meu cas, l'oftalmòleg em va comentar que el factor desencadenant havien estat les hipoglucèmies, ja que per por a sobrepassar els valors recomanats havia estat baixa de sucre en diverses ocasions, de vegades de manera greu, i no sabia que això també podia perjudicar-me la visió", explica. Com afegeix, "afortunadament ara hi ha molta més informació", encara que un 47% dels professionals sanitaris consideren la manca de coneixement com la principal barrera dels pacients per fer-se screenings periòdics.

Per eliminar aquesta barrera, i com ja va fer l'any passat, la Fundació IMO oferirà exploracions optomètriques i oftalmològiques gratuïtes als assistents al Diabetes Experience Day que ho desitgin. Ja poden reservar hora a través de l'enllaç publicat a la pàgina web de l'esdeveniment.

Una visitó optimista

Iniciatives com el Diabetes Experience Day demostren l'impacte positiu de la conscienciació en la salut ocular dels pacients; un missatge que, d'acord amb les dades del baròmetre mundial, ha de seguir calant entre la comunitat diabètica. La Vanessa Guijarro té clar que "a més implicació, menys risc de possibles complicacions, cosa que passa per l'educació i l'acompanyament per part de l'equip mèdic". Per això, destaca la necessitat d'estrènyer vincles, tal com coincideix la Sonia Antón, que ho considera clau per "donar suport i empoderar el pacient,  a fi de  proporcionar-li autonomia i facilitar-li la convivència amb una malaltia que es té els 365 dies de l'any, durant molts anys, però que no ha de ser una limitació".

Precisament per aquesta raó, contribuir a la millora de la qualitat de vida de les persones amb diabetis és un dels objectius de l’IMO, que ha firmat recentment un conveni de col·laboració amb l’Associació Mundial de Diabètics per facilitar l’accés a una atenció oftalmològica especialitzada als seus sois.

Francisca Rodríguez, gerent de l’IMO, i Salvador Palomo, president de l’Associació Mundial de Diabètics, donen un pas més en suport al pacient amb la firma de l’acord entre ambles entitats.