Objectiu: "Guanyar a la ceguesa"

Amb motiu de la Setmana Mundial del Glaucoma (del 6 al 12 de març), la Fundació IMO impulsa una campanya preventiva que inclou la distribució de material informatiu entre farmàcies i òptiques, revisions oculars gratuïtes a població de risc i una conferència a càrrec d’Enhamed Enhamed

Per quart any consecutiu, i amb la col·laboració de l'Associació de Farmàcies de Barcelona (AFB) i del Col·legi Oficial d'Òptics Optometristes de Catalunya (COOOC), ens adherim a la Setmana Mundial del Glaucoma. Aquesta patologia representa avui dia la segona causa de ceguesa al món i es preveu que, en menys de cinc anys, el nombre de persones cegues a causa de la malaltia creixi més del doble (dels 4,5 milions actuals als 11,2 el 2020).

Per això, i atès que la meitat dels afectats no en són conscients fins que el dany ja és sever, les oftalmòlogues del Departament de Glaucoma de l’IMO incideixen en la necessitat de "conscienciar el pacient perquè adopti un paper actiu en la prevenció de la patologia, clau per detectar-la a temps i frenar-ne l’avenç silenciós".

Vine a les revisions oculars a població de risc

Amb aquest objectiu, la Fundació IMO ha distribuït material informatiu sobre el glaucoma entre gairebé 600 punts de venta, incloent farmàcies barcelonines i òptiques de Catalunya, a més d'impulsar una campanya de revisions oculars gratuïtes a població de risc no diagnosticada. Aquests controls, que es duran a terme del 7 a l’11 de març a la Unitat de diagnòstic precoç de l’IMO, “s'aconsellen especialment i de manera biennal a partir dels 40 anys o, anualment, a persones més grans de 60 anys, amb antecedents familiars de glaucoma o amb hipertensió ocular, entre d'altres factors de risc", segons indiquen les especialistes de l’Institut.

Com a resultat, el 2015, un 39% de les persones ateses van ser alertades pel fet de presentar la patologia o d’estar en zona de sospita, cosa que suposa el percentatge més alt obtingut al llarg de tres anys d'iniciativa, en què la Fundació IMO ha dut a terme més de 500 exploracions de cribratge.

Coneix el testimoni d'Enhamed Enhamed

L'actitud proactiva del pacient és el pilar bàsic de la prevenció i, al seu torn, facilita l’acceptació i la superació  de la discapacitat visual que la malaltia pot comportar. Per aquesta raó, la tradicional conferència que ofereix la Fundació IMO en el marc de la Setmana Mundial del Glaucoma serà impartida aquest any per Enhamed Enhamed, amb glaucoma congènit i considerat per molts el millor nedador paralímpic de la història després de guanyar 9 medalles paralímpiques i consagrar-se en els jocs de Pequín 2008 amb 4 ors.

Actualment enfocat al coaching i a la motivació personal, que compagina amb la seva preparació per a l’Spartan Race de Madrid i per a l’Ironman de Roth a Alemanya, reconeix que "va guanyar a la ceguesa" quan aquesta "va deixar de ser una excusa i es va convertir en la raó per fer-ho tot". En parlarà dimarts 8 de març, a les 19.00 h, a l'Auditori IMO, on oferirà el seu testimoni i compartirà les claus que l'han portat a l'èxit i, sobretot, a la superació d'obstacles per aconseguir una vida plena malgrat la discapacitat visual.

Si estàs interessat en assistir a la conferència “La meva vida, el glaucoma i els somnis per complir” i/o a les revisions oculars gratuïtes que organitza la Fundació IMO, pots obtenir més informació i reservar la teva plaça en aquest enllaç.