Nova tècnica diagnòstica, mínimament invasiva, per a malalties vasculars de la retina

L’angio-OCT, que permet visualitzar els vasos sanguinis retinals sense necessitat de contrast, serà un dels temes destacats en una trobada que reunirà a l’IMO més de 300 especialistes.

Els avenços en el tractament de les patologies retinals són constants. No obstant això, per millorar el pronòstic del pacient i l'eficàcia de la teràpia, el primer pas indispensable és la detecció precoç de la malaltia. Per aquesta raó, l'Institut aposta per la incorporació de l'última tecnologia diagnòstica en les seves consultes i ha estat un dels centres pioners en l'ús de la nova angio-OCT. Segons Alfons T. Margalef, coordinador de l'Àrea de Fotografia Ocular de l’IMO, "aquesta prova permet visualitzar amb gran precisió els vasos sanguinis en les diferents capes específiques de la retina", utilitzant raigs de llum per a obtenir, en tan sols 3 segons, imatges tridimensionals del fons d'ull. D'aquesta manera, "els oftalmòlegs podem realitzar un estudi al detall de les estructures vasculars retinals i les seves possibles anomalies, com la presència de neovasos en la degeneració macular associada a l'edat (DMAE) o l'acumulació de fluid en la retinopatia diabètica”, explica la Dra. Anniken Burés, del Departament de Retina i Vitri.

Muntatge de la retina d’un pacient diabètic fet a partir de les imatges obtingudes amb el nou equip angio-OCT que s’ha incorporat a l’àrea de proves diagnòstiques de l’IMO.

 

Tecnologia, coneixement especialitzat i experiència

Detectar i analitzar aquestes alteracions amb el màxim rigor per guiar la decisió terapèutica implica disposar no només dels equips més avançats, sinó també de "coneixement especialitzat i experiència". Com destaca Alfons Margalef, "la interpretació de les imatges que proporcionen els nous equips comporta un procés dinàmic d'aprenentatge, ja que el mètode pel qual s'obtenen és diferent al de l'angiografia convencional". Respecte d’aquesta tècnica (angiografia amb verd d’indoceanina o fluoresceïnica), el principal avantatge de l'angiografia amb OCT és que no requereix la injecció d'un contrast endovenós per tintar i així visualitzar la trama vascular. En conseqüència, a part de ser més ràpida, evita molèsties i possibles efectes adversos en els pacients, de manera que es converteix en una opció mínimament invasiva que pot repetir-se amb més freqüència. Tot això "facilita un monitoratge exhaustiu de la malaltia i un seguiment personalitzat dels pacients, cosa que permet reaccionar a temps davant qualsevol canvi i iniciar o modificar el tractament en cas que sigui oportú", apunta la Dra. Burés.

Millor comprensió de les malalties retinals

No en va, l'angiografia amb OCT, entre d’altres tècniques, centrarà l'atenció dels més de 300 especialistes que es congregaran a l’IMO, del 15 al 17 d'abril, amb motiu de l’Enlighten, una trobada internacional sobre retina promoguda per la companyia farmacèutica Allergan. A la reunió, també s'abordaran altres temes de gran actualitat, com l'arribada del big data a la medicina, el paper que tindran els nous sistemes amb òptiques microscòpiques (Adaptative Optics) per visualitzar directament les cèl·lules retinals, o el desenvolupament de nous protocols de tractament, especialment en relació amb l’edema macular. Així mateix, l'esdeveniment inclourà un mòdul de cirurgia en directe amb els doctors de l’IMO José García-Arumí, Carlos Mateo, Isabel Nieto y Borja Corcóstegui, codirector de la trobada juntament amb la Dra. Anat Loewenstein. La cirurgiana israeliana i el Dr. Marc D de Smet (Suïssa), director de l’Enlighten, acompanyaran els experts de l'Institut en la sessió quirúrgica.