Mirar amb uns altres ulls

L’IMO acull una mostra fotogràfica de la Fundación Ulls del Món sobre la prevenció i la lluita contra la ceguesa evitable

IMO acull una mostra fotogràfica de la Fundación Ulls del món sobre la prevenció i la lluita contra la ceguesa evitable

IMO acull, fins al 14 de desembre, l’exposició fotogràfica Amb uns altres ulls, que a través d’instantànies de la tasca feta per Ulls del món des de 2001 pretén cridar l’atenció sobre l’estreta vinculació entre ceguesa i pobresa. L’exposició reuneix un total de 31 fotografies que capten imatges dels projectes desenvolupats per la Fundació al Sàhara (13 fotografies de Manel Esclusa), Bolívia (6 instantànies d’Elisenda Pons), Moçambic (6 obres més, també de Pons) i Mali (6 imatges més captades pels voluntaris de la Fundació).

Abans i després

Les instantànies transmeten la precària situació oftalmològica al món

Les imatges mostren consultes i intervencions oculars fetes per voluntaris (oftalmòlegs, infermeres instrumentistes, optometristes…) en el transcurs de comissions medicoquirúrgiques dutes a terme a l’Hospital Nacional de Rabuni i a diferents wilaya del Sàhara, a l’Hospital Provincial d’Inhambane (Moçambic), a l’Hospital Municipal Bolivià Holandès (Bolívia), o a l’Hospital Sominé Dolo de Mopti i l’Hospital de Referència de Bankass, a Mali. Les obres també recullen l’activitat de professionals sanitaris locals i de pacients, abans i després de ser tractats del seu problema visual.

Les fotografies de Manel Esclusa, l’obra del qual es pot admirar a la Biblioteca Nacional de París o al Museo de Arte Reina Sofía de Madrid, entre altres centres del món, i d’Elisenda Pons, fotògrafa d’El Periódico de Catalunya i col•laboradora habitual d’altres publicacions, tenen un gran valor artístic, emotiu i testimonial. Les instantànies transmeten amb una gran sensibilitat la precària situació oftalmològica al món.

Ceguesa i pobresa

Amb l’exposició, l’IMO i Ulls del Món pretenen sensibilitzar de la vinculació entre ceguesa, deficiències visuals i pobresa i, alhora, mostrar com es pot millorar la qualitat de vida de les persones i les comunitats més vulnerables a través d’iniciatives de prevenció i de lluita contra la ceguesa evitable.

Igualment, la iniciativa pretén conscienciar de la importància de recuperar la visió per a les persones amb menys recursos econòmics i de la capacitat que tots tenim de posar un granet de sorra per combatre les desigualtats de diferents parts del món i les activitats que la Fundació està duent a terme per fer-hi front.

El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, i el director mèdic de l´ IMO, el Dr. Borja Corcóstegui, cofundadors d´ Ulls del món, van inaugurar la mostra el passat 14 d’octubre, Dia Mundial de la Visió. A l’acte també hi van ser presents Núria Ramon, directora de la Fundació, i el fotògraf Manel Esclusa, que va explicar la realitat que es va trobar darrere de cada fotografia.