Més de 150 professionals vinculats al pacient diabètic demanen més coordinació per prevenir lesions oculars greus

Intensificar els controls oftalmològics i les proves de cribratge a l’atenció primària i a les òptiques són dues de les mesures preventives més importants per fer front a la retinopatia diabètica

Més de 150 especialistes de diferents àmbits medicosanitaris relacionats amb el pacient diabètic han debatut per primera vegada aquest cap de setmana a Barcelona les principals estratègies de prevenció i tractament de les complicacions oculars d’aquest col•lectiu de pacients. Segons el Dr. José García-Arumí, especialista en retina de l’IMO, cap del Servei d’Oftalmologia de l´ Hospital Universitario Vall d’Hebron i director del curs, “la reunió ha posat de manifest la necessitat d’intensificar els protocols de coordinació interprofessional en el seguiment del pacient diabètic, una malaltia crònica amb moltes complicacions associades i la incidència de la qual no para de créixer”.

El Dr. José García Arumí en una de las ponencias del curso El Dr. José García Arumí en una de les ponències del curs

 

La retinopatia i l’edema macular diabètic poden passar desapercebuts a l’inici

La principal complicació associada a la diabetis és la retinopatia diabètica, una lesió greu de la retina que encara provoca ceguesa en el 10% dels afectats. Per això el “Curs sobre l’abordatge integral de les complicacions oculars del pacient diabètic”, impulsat per la Unitat de Retinopatia Diabètica de l’IMO en col•laboració amb el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), s’ha centrat en la prevenció i el tractament precoç de les lesions retinals causades per la malaltia. D’acord amb allò que han reflectit diverses ponències i tallers, cada vegada són més els centres d’atenció primària que tenen càmeres no midriàtiques (màquines que obtenen fotografies de la retina sense necessitat de dilatar la pupil•la), per fer un primer cribratge dels pacients diabètics. Tanmateix, “encara queda molt a fer en aquest sentit, perquè encara avui apareixen a la consulta de l’oftalmòleg pacients amb diabetis que ja han desenvolupat una retinopatia diabètica o un edema macular diabètic i que no sabien que havien de fer-se controls oftalmològics per prevenir l’avenç d’aquestes lesions que, a les fases inicials, són asimptomàtiques”, ha explicat avui la Dra. Anniken Burés, especialista en retina de l’IMO en un taller sobre el calendari de cites oftalmològiques en el pacient diabètic.

Les càmeres no midriàtiques a l’atenció primària faciliten la prevenció

Durant el curs s’han examinat opcions perquè la xarxa sanitària i el pacient mateix s’impliquin en aquests controls i adoptin una actitud preventiva, amb l’objectiu de reduir l’elevat risc de ceguesa que es deriva de la diabetis, els pacients de la qual tenen 25 vegades més opcions de pèrdua total de la visió que la resta de la població. Els doctors Pere Romero, cap del Servei d’Oftalmologia de l´ Hospital Universitari Sant Joan de Reus i Ramon Sagarra, metge d’atenció primària de Reus 1, van oferir ahir els resultats d’un estudi sobre el cribratge amb càmeres no midriàtiques entre més de 13.000 diabètics que van fer 135 metges de família del Baix Camp entre 2007 i maig d’enguany. Mentre que el 80% dels pacients presentaven un fons d’ull sa, un 18% van generar dubtes per possible lesió incipient i van ser, per tant, objecte de consulta amb l’oftalmòleg. Finalment, es va diagnosticar retinopatia diabètica a prop d’un 7% dels pacients. “El tractament precoç d’aquests pacients que, si no fos pel cribratge a l’atenció primària, no haurien acudit a l’oftalmòleg, permet aplicar de manera precoç el tractament, que és efectiu en prop del 95% dels casos si s’aplica a temps i de la manera adequada”, segons el Dr. Romero.

El Dr. Rafael Navarro durant la seva intervenció

 

Noves dianes terapèutiques per a la retinopatia diabètica

D’altra banda, el curs ha acollit la presentació d’importants estudis d’investigació sobre noves dianes terapèutiques per a la retinopatia diabètica, tant en fases incipients com en avançades. En aquest sentit, el Dr. Rafael Simó, director del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i codirector del curs, va presentar ahir els primers resultats de l’estudi EUROCONDOR, consorci europeu per al tractament precoç de la retinopatia diabètica, en el qual oftalmòlegs, endocrinòlegs i investigadors d’onze centres europeus implementaran el primer assaig clínic per avaluar si fàrmacs neuroprotectors administrats tòpicament en forma de gotes per als ulls són capaços de prevenir o d’aturar la neurodegeneració de la retina i el desenvolupament i la progressió de les primeres etapes de la retinopatia diabètica.

Noves investigacions en casos de retinopatia avançada

Per a casos de retinopatia avançada també hi ha investigacions en marxa, com ara la que està duent a terme a Vall d’Hebron el Dr. José García-Arumí, orientada a l’aplicació de teràpies gèniques i amb la qual es pretén solucionar el desequilibri dels sistemes genètics de protecció de la retina mitjançant la injecció de nanopartícules per alterar el codi genètic de les cèl•lules retinals, augmentar els factors protectors i restablir l’equilibri perdut, per aconseguir inhibir, d’aquesta manera, la generació de neovasos nocius per a la retina.