L’ull sec, molt més que "no tenir llàgrima"

L’IMO impulsa una Àrea d'Ull Sec, amb l’última tecnologia i assessoria personalitzada, per reforçar l'orientació al pacient.

llàgrima artificial per a ull sec

L'IMO acaba de posar en marxa una àrea especialitzada en ull sec que vol oferir el millor diagnòstic, tractament i seguiment d'aquesta síndrome i donar suport al pacient per comprendre millor el procés i per dur a terme un bon manteniment terapèutic, atès que es tracta d'una patologia crònica en la qual poden confluir diversos factors (edat, ús de lents de contacte, menopausa, factors ambientals, alimentació...).

Davant d'això, l’Institut ofereix un equip d'oftalmòlegs i d’optometristes especialitzats en ull sec, l’última tecnologia aplicada a tècniques diagnòstiques i de tractament, així com un servei complet d'acompanyament al pacient mitjançant material informatiu, entrevistes personals, consells sobre hàbits i higiene ocular i seguiment telefònic.

La Dra. Mercè Morral, coordinadora de la nova Àrea d'Ull Sec, aclareix que "tot i que el nom pugui portar a equívoc, aquesta patologia no consisteix, simplement, a no tenir llàgrima". En general, segons l'especialista, "es tracta d'una malaltia multifactorial, complexa i crònica que afecta la superfície ocular i que produeix molèsties, problemes visuals i, en alguns casos, lesions a la còrnia i a la conjuntiva". Això explica que el seu maneig requereixi una exploració experta, orientada a personalitzar el diagnòstic i a dissenyar una estratègia de tractament a mida, amb l'objectiu d'obtenir els millors resultats davant d'aquest problema que afecta al voltant d'un 30% de la població.

5 recomanacions davant l'ull sec

"Atès que és una malaltia crònica, el tractament de l'ull sec no acaba quan el pacient surt de la consulta de l'oftalmòleg, sinó que requereix un seguit de cures i d’hàbits que s’han de mantenir a casa", recorda la Dra. Morral. Aquestes són algunes de les claus principals per mantenir a ratlla la sequedat ocular, que ofereixen els especialistes de l’IMO en una guia detallada i actualitzada sobre la patologia:

  1. Ser meticulós amb la higiene palpebral: aplicar calor sobre les parpelles mitjançant compreses calentes, fer-los massatges amb moviments verticals i netejar-ne les vores i les pestanyes amb solució sabonosa i, alternativament, amb tovalloletes especials.
  2. Adoptar mesures ambientals, com ara evitar la calefacció i l'aire condicionat, fer servir humidificadors o protegir-se els ulls amb ulleres.
  3. Prendre suplements àcids grassos Omega 3 en dosis altes.
  4. Fer controls periòdics (un a l'any, com a mínim) i les visites especialment indicades per l'oftalmòleg per aplicar els tractaments oportuns.
  5. Sota prescripció mèdica en els casos indicats, utilitzar antiinflamatoris i/o antibiòtics tòpics o via oral.

Blephex, un dels tractaments que s'ofereix a la consulta de l'Àrea d’Ull Sec de l’IMO, permet fer una neteja palpebral exhaustiva i, amb això, reduir els símptomes d'alguns tipus de sequedat ocular.

Nous tractaments a consulta

A més d'aquestes mesures, en funció de la causa de la patologia i de les característiques del pacient, l'ull sec pot requerir diferents tractaments individualitzats. La Dra. Morral destaca que "actualment, més enllà de les llàgrimes artificials i de les pomades lubricants, hi ha teràpies a consulta que contribueixen eficaçment a millorar la simptomatologia de l'ull sec". És el cas de noves opcions que s'ofereixen a l'Àrea d'Ull Sec de l’IMO, com l’Endoret o col·liri PRGF, basat en la medicina regenerativa per reparar la superfície ocular; la microblefaroexfoliació palpebral (Blephex) a fi d'eliminar la descamació i les restes de bacteris que s'acumulen a les vores de les parpelles; el LipiFlow, que consisteix en l'aplicació localitzada de calor i de pressió terapèutiques; o els punctal plugs, els quals permeten disminuir el drenatge de la llàgrima.