L’IMO s’uneix a l’Associació Catalana de Comunicació Científica

Demana visita. Digues-nos quin dia prefereixes per a la teva propera visita
L’IMO estrena el 2016 com a nou membre de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), la qual agrupa més de 200 professionals dedicats a la divulgació de la ciencia.

L’IMO estrena el 2016 com a nou membre de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), la qual agrupa més de 200 professionals dedicats a la divulgació de la ciència, la tecnologia, la salut i el medi ambient, com l’advocat i economista Eduard Punset, el físic Jorge Wagensberg o la biòloga Mercè Piqueras.

Entre la desena d’entitats col·laboradores amb l’ACCC (Associació Catalana d’Instal·lacions de Tractament de Residus Especials, Aigües de Barcelona, la Fundació Centres de Recerca de Catalunya,  Ciment Català, Col·legi Oficial Infermeres i Infermers de Barcelona, Fundació BBVA, Fundació “la Caixa”, Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, Futureco Bioscience, Gas Natural-Fenosa i Novartis), l’IMO és la primera institució dedicada exclusivament a la cura de la visió que en forma part, amb l’objectiu d’apropar l’oftalmologia a la societat des del rigor i la màxima subespecialització.

Aquests principis regeixen l’activitat de l’Institut des dels seus inicis fa 25 anys, els mateixos que l’ACCC promou la tasca, cosa que ha motivat la suma d’esforços entre ambdós ens per “generar nous productes divulgatius i espais per al debat”, segons l’associació.

Impuls a la formació i a la prevenció

L’aliança amb l’ACCC és un pas més en l’aposta de l’IMO per fomentar la difusió del coneixement, objectiu que també persegueix mitjançant l’organització de congressos internacionals a la seva seu, com el Trends in Retina i el Barcelona Oculoplastics –cadascun dels quals va reunir més de 300 experts d’arreu del món el 2015 o el Trends in Glaucoma i el Congrés d’Oftalmologia Pediàtrica i Estrabisme, que tindran lloc la tardor del 2016. A més, l’IMO impulsa sis cursos de màster i tres postgraus amb la Universitat Autònoma de Barcelona i acull la visita d’oftalmòlegs a través de cursos d’immersió i períodes de rotació, a banda de compartir presentacions i casos clínics d’interès en una secció d’aquesta pàgina web dedicada especialment a la comunitat científica: IMO PRO.

Gràcies a una intensa activitat docent, l’IMO esdevé un punt de trobada entre oftalmòlegs i altres professionals relacionats amb la salut ocular, tot fomentant el debat i l'intercanvi d'experiències.

No obstant això, la voluntat de l’Institut a l’hora d’unir-se a l’ACCC no és tan sols enfortir els vincles amb el col·lectiu professional sinó també apropar-se al pacient. En aquest sentit, el Dr. Borja Corcóstegui, director mèdic de l’IMO, destaca que “l’oftalmologia ha progressat de manera espectacular en les últimes dècades gràcies a avenços com els fàrmacs d’injecció intraocular o tècniques quirúrgiques mínimament invasives de mà d’instruments punters com el làser de femtosegon. Malgrat tot, la gran revolució, que permetrà millorar el pronòstic de moltes malalties oculars, s’ha de produir en la manera d’entendre la salut. Cal caminar cap a un model que atorgui més importància a la prevenció”.

Per aquest motiu és fonamental que el pacient adopti una actitud activa, que passa per la informació i la conscienciació, tal com pretén estimular l’IMO com a nou membre de l’ACCC i també, des del passat mes de setembre, de l’IAPB (Agència Internacional per a la Prevenció de la Ceguesa), amb una forta vessant divulgativa.