L’IMO, premiat per la seva contribució a l’avenç de la visió artificial

Demana visita. Digues-nos quin dia prefereixes per a la teva propera visita

Diario Médico reconoce la labor del Instituto con el proyecto “implante de un nuevo chip de retina”, galardonado en el certamen “Las Mejores Ideas DM 2017” en la categoría “investigación y farmacología”.

premis Diario Médico

El Dr. Borja Corcóstegui, director mèdic de l'IMO va recollir el premi "Les Millors Idees de DM 2017" en la categoria "Recerca i farmacologia" pel projecte "implant d'un nou xip de retina". Amb aquest guardó, el setmanari dirigit a professionals de la medicina, Diario Médico, reconeix anualment la tasca dels professionals, institucions i empreses que han contribuït a la millora de la medicina i de l'assistència sanitària al llarg de l'any.

El projecte que li ha valgut el premi a l’IMO està relacionat amb la seva contribució a l'avenç de la visió artificial; concretament, en aquesta ocasió, com a únic centre espanyol participant en un assaig clínic multicèntric europeu per provar l'eficàcia del nou xip de retina IRIS®II. El principal avantatge d'aquest dispositiu pel que fa als models anteriors és la reversibilitat, gràcies a un nou mètode d'ancoratge que en permet l’extracció i reemplaçament posterior per versions més evolucionades, en les quals, de fet, ja està treballant la companyia Pixium Vision.

A més, atès que la pròtesi biònica es fixa sobre la retina, se simplifica la intervenció i es redueix el risc de complicacions quirúrgiques. Una altra millora que s'incorpora al primer model de l’IRIS® és un nombre superior d'elèctrodes, que passa de 50 a 150, per la qual cosa cal esperar més definició de les imatges projectades sobre la retina i captades a través d'una minicàmera bioinspirada, que està instal·lada en les ulleres que completen el sistema. No obstant això, en opinió del Dr. Corcóstegui, investigador principal de l'estudi a l’IMO i encarregat d'implantar aquest xip de retina a un pacient, el gener del 2017, "el gran salt pel que fa a resultats visuals vindrà amb la propera generació de estimuladors elèctrics de la retina, que prometen una millora determinant en la qualitat de vida dels pacients".

Confiar en l’avenç

L'experiència de les persones a les quals es col·loca algun tipus de dispositiu de visió artificial, que han de passar per un procés de "reeducació visual" per aprendre a veure-hi de nou, és fonamental per conèixer-ne l’abast. Tot això amb una doble resposta: "Seguir augmentant la resolució de les imatges i verificar que els resultats del xip de retina, un cop implantat, es mantenen a mig i llarg termini", destaca el Dr. Corcóstegui, qui ja va estar involucrat en els primers passos del xip fa més de 20 anys.

Tant l'oftalmòleg com l'optometrista experta en baixa visió de l’IMO, Carol Camino, qui fa el seguiment del pacient amb el nou xip de retina, van agrair el guardó i van destacar “la importància dels projectes d'innovació en medicina, on no sempre és fàcil fer investigacions que acabin repercutint en la visió i la qualitat de vida dels pacients, malgrat que moltes vegades s’hagi d'esperar a mig i llarg termini per aconseguir-ho".