L’IMO posa en marxa una campanya per conscienciar de la prevenció en la salut ocular

Demana visita. Digues-nos quin dia prefereixes per a la teva propera visita
El centre, referent oftalmològic internacional, promou el diagnòstic precoç per reduir la incidència de certes malalties oculars.

El centre, referent oftalmològic internacional, promou el diagnòstic precoç per reduir la incidència de certes malalties oculars.

Institut de Microcirurgia Ocular de Barcelona acaba de posar en marxa una campanya informativa amb la qual vol conscienciar la població de la importància de la prevenció en la salut ocular. El diagnòstic precoç és, en molts casos, l’única manera d’impedir pèrdues importants de visió o d’aturar aquest procés en patologies que a vegades no donen símptomes o que el pacient percep massa tard (glaucoma, patologies maculars o patologies infantils). El primer pas per detectar una possible lesió o disfunció ocular és la visita del pacient a l’oftalmòleg, bé sigui en una exploració ocular rutinària o com a conseqüència d’una molèstia, que pot ser símptoma d’alguna malaltia. D’aquí ve la importància de les revisions oculars periòdiques.

Durant la campanya, que s’allargarà fins als propers mesos, l´ IMO informarà amb detall de les mesures preventives més adequades per a cadascuna de les diverses amenaces que ens poden afectar la visió. La iniciativa també inclou una acció paral•lela destinada a generar un marc de col•laboració entre oftalmòlegs i metges internistes, endocrins, pediatres, neuròlegs i altres especialitats mèdiques que, per la naturalesa de les patologies que tracten, poden aportar informació complementària per a la detecció primerenca de malalties.

Diagnòstic avançat

L’objectiu de la campanya és promoure la cultura de la prevenció, imprescindible per poder fer els diagnòstics mèdics correctes i iniciar amb diligència els tractaments més adequats, siguin farmacològics o quirúrgics. Tot i que la majoria de les patologies oculars s’aborden a la sala d’operacions –sempre amb cirurgies ambulatòries o sense ingrés-, cada vegada són més els casos en què el tractament amb medicaments és suficient per controlar una malaltia i és probable que els propers anys aquest percentatge es dispari més encara, gràcies als darrers avenços.

Estudis genètics

Quan es tracta de malalties oculars hereditàries, l’estudi del pacient arriba també al laboratori, on es fan les anàlisis moleculars per identificar l’origen genètic de la malaltia i els pronòstics familiars i es prepara els pacients per a futures teràpies gèniques, que d’aquí a pocs anys permetran tractar patologies hereditàries que avui no tenen tractament. El diagnòstic genétic, complementari del clínic, és un important servei que l´ IMO ofereix des de fa un any i mig, gràcies a la feina conjunta d’oftalmòlegs i genetistes, a través de la Unitat d’Investigació Genètica de l’Institut.

Cura ocular integral

L’IMO és una de les clíniques oftalmològiques més importants del panorama internacional i destaca per la seva atenció oftalmològica especialitzada i per la seva aposta decidida per la investigació i la docència. L’objectiu principal de l’Institut és oferir una solució personalitzada per a cada pacient basada en una filosofia de màxim respecte a l’ull. El treball en equip, des d’una perspectiva multidisciplinar, permet abordar cada problema ocular de la manera més eficaç, buscant no només el guariment del pacient, sinó també millorar-li la qualitat de vida, sempre a partir de tractaments i de tècniques mínimament invasives.

La cura ocular integral que ofereix l’IMO abasta el tractament de petits defectes de refracció i els problemes més greus que afecten l’ull. Això implica una estreta col•laboració de l’equip mèdic, format per oftalmòlegs especialitzats en les diverses parts de l’òrgan ocular i les seves patologies: còrnia i segment anterior, retina, glaucoma, oftalmologia pediàtrica, neuroftalmologia i oculoplàstia.

Aposta pel progrés

Per poder desenvolupar aquest projecte d’oftalmologia integral en unes condicions òptimes, l’IMO té, des de mitjan 2009, un nou edifici, obra de l’arquitecte Josep Llinàs, concebut amb l’ajuda dels professionals mèdics perquè s’ajusti a la mida de l’activitat que s’hi du a terme. La clínica té 70 consultes i 9 sales d’operacions, cosa que permet augmentar l’activitat i donar millor servei al pacient, i un auditori amb capacitat per a 340 persones i diverses sales polivalents, per reforçar la seva activitat professional i docent.

Des de la seu actual, l’IMO projecta l’aposta pel progrés i l’avantguarda que ha caracteritzat el centre des dels seus inicis, a mitjan anys 80, primer com a Centre de Retina i Vitri i, a partir de 1992, com a Institut de Microcirurgia Ocular. El projecte IMO ha estat liderat des de l’inici pel Dr. Borja Corcóstegui, el qual ha estat nomenat recentment Membre d’Honor de la Retina Society, una de les societats oftalmològiques més antigues i prestigioses del món. És la primera vegada que aquesta societat distingeix un espanyol i que el considera “una figura exemplar en l’oftalmologia mundial”.

Descarrega’t l’article sencer en PDF