L’IMO imparteix un curs sobre noves lents intraoculars per corregir defectes refractius, que es fixen a l’iris

Les lents intraoculars de fixació iridiana garanteixen un centrat més estable i precís, tot i que requereixen més experiència del cirurgià a l’hora d’implantar-les.

lents intraoculars de fixació iridiana

Les persones que volen reduir la dependència de les ulleres i corregir quirúrgicament la miopia, hipermetropia i/o astigmatisme troben en les lents intraoculars una alternativa cada vegada més segura i eficaç, que guanya consideració entre professionals i pacients. Per aquest motiu, el Dr. José Luis Güell, coordinador del Departament de Còrnia, Cataracta i Cirurgia Refractiva de l'IMO, imparteix formació específica a un grup d'oftalmòlegs amb interès en l'ús de lents intraoculars de fixació iridiana, de les quals ja s'han fet més d'un milió d'intervencions al món i la tècnica d'implantació és especialment complexa.

"A diferència d'altres tipus de lents intraoculars fàquiques (sense substitució del cristal·lí o lent natural de l'ull), es fixen mitjançant dos "clips" o "pinces de llagosta" que s'ancoren a l'iris, cosa que requereix aprendre a centrar correctament la lent sobre la pupil·la i a introduir un petit plec de teixit a la pinça sense danyar-lo", explica el Dr. Güell.

L'especialista de l’IMO destaca la importància d'oferir cursos d'entrenament en aquesta tècnica que, en mans expertes, proporciona una gran eficàcia i seguretat a l'hora de tractar defectes refractius. "Podem indicar-la a persones no aptes per a la cirurgia refractiva làser (per exemple, perquè tenen una còrnia molt fina o irregular) i en casos de moltes diòptries (fins a més de 20 de miopia, 12 d’hipermetropia i 7 d'astigmatisme), així com en graduacions residuals a una operació de cataracta o de trasplantament de còrnia".

formació pràctica en lents intraoculars

Taller pràctic de formació en cirurgia refractiva intraocular, una opció quirúrgica en auge gràcies als nous models de lents i a la seva eficàcia, seguretat i reversibilitat.

Claus de la cirurgia refractiva amb lents intraoculars

El procediment, que dura entre 15 i 20 minuts, garanteix una alteració mínima de les estructures oculars, ja que es fa a través d'una microincisió que afavoreix la cicatrització i la recuperació visual del pacient i, a més, pot revertir-se traient la lent i tornant l'estat original si es considera oportú.

A aquests beneficis de les lents intraoculars fàquiques, se sumen els avantatges particulars de la fixació iridiana, que permet una gran versatilitat en la col·locació de la lent, un centrat precís i estable a l'ull –de manera que s’evita el risc de rotació–, una distància òptima respecte a la còrnia i al cristal·lí, una qualitat visual excel·lent i un reemplaçament fàcil, entre altres característiques.

"Aquest sistema d'ancoratge es va idear inicialment per a lents pseudofàquiques (amb substitució del cristal·lí, com en les intervencions de cataractes) i, a causa de la confiança que aporta al cirurgià superada la corba d'aprenentatge, es va continuar utilitzant i es va adaptar també a la correcció de defectes refractius". Així ho apunta el Dr. Güell, pioner amb més de trenta anys d'experiència en lents intraoculars de fixació iridiana i reconegut per la Societat Europea de Cirurgians en Cataracta i Cirurgia Refractiva (ESCRS) per la seva contribució a aquest camp.

lents intraoculars artiflex

Les lents intraoculars de fixació iridiana s'ancoren mitjançant dos "pinces de llagosta" i alguns models fabricats amb silicona o hidrogel són flexibles perquè puguin introduir-se plegades a l'ull.

Segons l'especialista de l’IMO, "les lents intraoculars de fixació iridiana han demostrat bons resultats a llarg termini i evolucionen per oferir una cirurgia refractiva cada vegada més perfeccionada i mínimament invasiva". Actualment, hi ha lents de silicona flexibles que s'implanten plegades a l'ull per reduir la incisió (al voltant de 3 mm) i, amb això, accelerar el postoperatori, de manera que el pacient ja pot veure-hi bé l'endemà. En aquesta línia, "aviat es comercialitzarà un nou model de lent fabricada amb hidrogel, també flexible, i amb un disseny que no obligarà a haver de fer un petit forat a l'iris (iridectomia)", conclou Güell.