L’IMO acull experts en retina i cirurgies en directe

Són alguns dels elements que posaran l’IMO en el punt de mira de l’oftalmologia durant els dos propers dies, 3 i 4 de juny, amb motiu del congrés Trends in Surgical and Medical Retina que tindrà lloc a la seu amb la tecnologia més innovadora

Els propers dies 3 i 4 de juny l’IMO acollirà una de les cites més importants per als especialistes en retina. En col•laboració amb l’ESASO, l’Escola Europea d’Estudis Avançats en Oftalmologia, més de 300 oftalmòlegs, cirurgians i especialistes visitaran la seu de l’Institut de Microcirurgia Ocular per conèixer i compartir els darrers avenços en aquesta àrea de la medicina.

Al congrés hi haurà conferències i presentacions d’experts internacionals i cirurgies en directe fetes a les sales d’operacions de l’IMO que es podran veure en temps real a l’auditori del centre. Es tracta d’un format ambiciós i innovador pel qual l’IMO ha apostat en aquesta ocasió i en el qual doctors, cirurgians, personal tècnic i audiovisual del centre s’han bolcat per fer possible l’experiència.

“Farem servir quatre de les vuit sales d’operacions on s’estaran fent cirurgies i aquestes operacions es projectaran en directe a l’auditori. Hi haurà moments en què es podran veure totes quatre alhora i altres en què només se’n veurà una perquè estaran fent algun procediment especial, alguna cosa destacada”, ens explica Rafael Martín, que coordina l’equip tècnic i l’audiovisual de l’IMO. Lògicament, continua aquest veterà tècnic de sales d’operacions, a la preparació hi ha participat un gran equip: “Hi ha tècnics de so, audiovisuals, hem hagut de reforçar la nostra infraestructura audiovisual amb tècnics i realitzadors externs per a aquest congrés“.

Es tractarà com un producte audiovisual cuidat: “Hem de saber què es veurà a cada moment, que tingui interès, que no hi hagi temps morts, etc. No es tracta només que es vegin les operacions. Volem anar més enllà: es veurà més d’una sala d’operacions alhora en directe o només una o dues si s’està produint un moment crucial. Tindrem un doctor que farà de realitzador, que sabrà quins aspectes són importants per als oftalmòlegs i els cirurgians, que evitarà temps morts”, explica Martín amb passió.

Igualment, els assistents de la sala podran fer preguntes als cirurgians en temps real. Això sí, com que es tracta d’operacions reals “es compleixen en tot moment els criteris d’esterilitat i de seguretat propis d’una sala d’operacions”, puntualitza. “Es viu molta tensió, però també és un gran orgull per al centre”, clou el veterà tècnic.

Una aposta històrica de l’IMO

La cura que l’Institut de Mirocirurgia Ocular té per la fotografia oftalmològica, que l’ha fet mereixedor de diversos guardons, i les gravacions en vídeo, no són res de nou en aquest centre. De fet, és un compromís personal del doctor Borja Corcóstegui, director mèdic del centre. “Corcóstegui, que ha estat pioner en l’ús de la tecnologia, viatjava a congressos i presentava les seves operacions en vídeo. De seguida va entendre que havia d’incorporar una persona que, a més de manejar i calibrar la tecnologia de la sala d’operacions, fos capaç de gravar bé les operacions“, ens explica Rafael Martín. Aquesta aposta personal es posarà al servei dels grans professionals de la disciplina aquest cap de setmana.