L’IMO activa el primer implant comercial de visió artificial IRIS®II a Europa

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

La pròtesi biònica es llança al mercat europeu amb una pacient que, després de rebre l'implant a l'agost, ja comença a percebre estímuls lluminosos i ha iniciat una rehabilitació visual que durarà 40 hores.

Rosario Juez

L'IMO ha activat l'estimulador elèctric de la retina IRIS®II a la segona de les seves pacients, una dona de Salamanca de 65 anys amb retinosi pigmentària des dels 10 i a la qual va implantar el dispositiu de visió artificial el mes d'agost, en una reeixida cirurgia. Es tracta del primer xip de retina d'aquest nou model que es comercialitza a Europa, dissenyat per la companyia Pixium Vision i testat prèviament en un assaig clínic del qual forma part l’IMO com a únic centre a Espanya, juntament amb altres clíniques de França, Alemanya, Regne Unit i Àustria.

Els primers resultats d'aquest estudi, fruit de 6 mesos d'estricte seguiment als 10 receptors de la pròtesi biònica, han demostrat una baixa ràtio de reaccions adverses severes (0,4% per pacient) i, amb això, un perfil de seguretat i de biocompatibilitat favorable. Així mateix, s'ha constatat un augment del rendiment visual gràcies a la percepció de llum en tots els participants, ja que, amb el sistema encès, 7 pacients han millorat la localització d'objectes i de subjectes; 8, la detecció de moviment; 7, el reconeixement d'imatges i 5, el camp visual.

* Mostra sobre 9, ja que a un pacient se li va extreure el microxip i se li va tornar a implantar posteriorment amb èxit.

El llançament al mercat de l’IRIS®II també està avalat, des del juliol del 2016, per la certificació de la marca CE i l’aprovació per a casos de pèrdua de visió per degeneració de la retina externa. Per les seves característiques, "suposa un important avenç dins de la complexa tecnologia de la visió artificial, ja que incorpora més elèctrodes que models anteriors (fins al triple) i, per tant, reporta un benefici superior en termes de visió", explica el Dr. Borja Corcóstegui, investigador principal de l'estudi a l’IMO i cirurgià responsable de la implantació del xip.

“Donar el primer pas”

Desenvolupar-se amb més autonomia en el dia a dia i oferir una possibilitat de millora per a generacions futures, és el que ha motivat la invident Rosario Juez a venir a l’IMO des de Salamanca per provar la nova opció de tractament desenvolupada per Pixium Vision, que qualifica d’"esperança". Opina que "cal donar el primer pas, perquè, quan no hi veus gens, tot progrés és un guany significatiu per a la teva qualitat de vida".

Un mes i mig després que se li col·loqués l'implant –amb l'ull ja cicatritzat i estabilitzat després de la cirurgia, Rosario ha rebut els primers estímuls lumínics amb l'activació i l'ajustament individualitzat dels 150 elèctrodes que componen el xip. Com afegeix Carol Camino, "també hem començat amb el programa de reeducació visual perquè es familiaritzi amb el sistema", que també inclou unes ulleres amb una minicàmera que imita el funcionament de l'ull humà i que envia la informació capturada a un processador amb diferents modes de visió. En les properes setmanes, "farem sessions quinzenals en què treballarem diferents tipus d'exercicis: localització, detecció de moviments, orientació d'objectes, formes i contorns, així com diferenciació de colors, fins a completar 40 hores de rehabilitació perquè la pacient aprengui a 'veure-hi' amb la pròtesi biònica", conclou l'optometrista.

Transmetre experiència

A més de ser precursor en la comercialització de l’IRIS®II, l’IMO també és un centre de referència per als oftalmòlegs europeus interessats a posar a disposició dels seus pacients la visió artificial. Per això, l'operació de Rosario Juez va ser seguida en directe per un grup de prestigiosos cirurgians que van acudir a l'Institut per formar-se i per aprendre el procediment de la mà del Dr. Corcóstegui, qui remarca "la importància de ser precís i rigorós en la tècnica per a una perfecta col·locació del dispositiu", com van poder comprovar posteriorment els col·legues europeus al taller de cirurgia experimental.

 

Dades personals
Foto DNI / NIE / Pasaporte
Adjunta fotografía de tu documento de identidad
Dades del pacient
Foto DNI/NIE/Pasaporte
Adjunta fotografia del document d'identitat del pacient, si es tracta d'un menor d'edat, també has d'adjuntar el document que t'acredita com a tutor legal.
Dades mèdiques oftalmològiques
Historial mèdic general (no oftalmològic)
Si us plau, completa el següent qüestionari amb les dades que coneguis
Historial oftalmològic
Si us plau, completa el següent qüestionari amb les dades que coneguis
Dades de facturació
Informes
Si disposes de proves, imatges oftalmològiques o informes, et preguem que ens els adjuntis. Pots enviar-nos proves antigues com a informació addicional, però t'aconsellem afegir proves amb data recent (preferiblement no més de 30 dies), atès que no podem garantir una orientació fiable realitzada sobre la base de proves més antigues.