Les llàgrimes artificials i les ulleres de sol, aliades als esports d'hivern

Els especialistes d'IMO adverteixen que hidratar els ulls per prevenir la sequedat ocular i utilitzar filtres protectors que evitin lesions a la còrnia és indispensable quan es practiquen activitats de muntanya com l'esquí.

lágrimas artificiales

 Els especialistes de l'IMO adverteixen que l’efecte del clima pot influir negativament en la salut ocular. Per aquest motiu, recomanen prendre algunes mesures preventives en els mesos d'hivern, sobretot si es realitzen activitats o esports a l'aire lliure, com l'esquí o l'alpinisme, un període en el qual els ulls estan exposats de forma permanent al vent i la radiació solar.

Llàgrimes artificials per evitar la sequedat ocular

Tot i que les causes són diverses, el vent en exteriors o les calefaccions en interiors són factors ambientals de risc que poden provocar o empitjorar la sensació d'ull sec, "un problema que va a l'alça (afecta un 30% de la població) i que afecta sobretot a persones d'edats avançades. La majoria dels casos són transitoris, però fins a un 1% dels pacients poden manifestar la malaltia de forma crònica ", explica el Dr. José Luis Güell, coordinador del Departament de Còrnia, Cataracta i Cirurgia Refractiva de l'Institut.

Per evitar la sensació de sequedat ocular en practicar esquí, per exemple, els especialistes de l’IMO recomanen utilitzar llàgrimes artificials sense conservants i que incorporin àcid hialurònic davant els primers símptomes per mantenir una adequada hidratació i lubricació de la superfície de l'ull.

En esports de muntanya, com l'esquí, els especialistes recomanen l'ús d'ulleres de sol homologades i llàgrimes artificials

Protegir-se del sol també a l'hivern

Així mateix, en els esports de muntanya convé protegir els ulls utilitzant ulleres de sol homologades, amb filtres adequats i adquirides en centres especialitzats, per evitar que es produeixin lesions a la còrnia, com alguns tipus de queratitis o conjuntivitis, o, en els casos més greus, a la retina (com la DMAE). En els més petits, es recomana utilitzar-les des de l'any, ja que la sobreexposició solar és especialment perjudicial en el cas dels nens (etapa clau en el desenvolupament de la visió).

"És important protegir la visió tant de la sobreexposició a la radiació ultraviolada UV com de l'excés de lluminositat exterior. Cal tenir en compte que, a més del sol, els nostres ulls poden rebre també la llum provinent del reflex de l'aigua o de la neu", afegeix el Dr. Güell. En aquests casos, els especialistes recomanen els filtres solars selectius, que bloquegen la part més nociva del sol, o els polaritzats, que suprimeixen el reflex de la llum d'una superfície reflectant en alta muntanya, com la neu.