Les lents intraoculars, una opció de cirurgia refractiva cada cop més consolidada

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
Aquesta és una de les conclusions del congrés FacoElche, en el qual va destacar la participació d'especialistes de l’IMO i es van assentar les tècniques i tecnologies més noves en segment anterior
facoelche guell

Els especialistes del Departament de Còrnia, Cataracta i Cirurgia Refractiva de l’IMO han participat en la 19a edició del congrés FacoElche, una de les cites oftalmològiques més importants de la cirurgia del segment anterior en el nostre país, que ha reunit més d'un miler d'assistents i d’un centenar de ponents del 2 al 4 de febrer a la localitat alacantina d’Elx.

El Dr. José Luis Güell va ser l'encarregat d'oferir la conferència inaugural d'aquest any, "Quaranta anys de lents Iris-Claw i trenta de lents Artisan". Segons explica, "aquestes lents, que es fixen a l'iris amb dos punts d'ancoratge i es col·loquen en pacients tant afàquics (sense cristal·lí) com fàquics (amb cristal·lí), s’han anat afermant al llarg dels anys i han demostrat ser un implant de primera opció a l'hora de tractar cataractes i defectes refractius (miopia, hipermetropia i astigmatisme)". Tot i que la corba d'aprenentatge que requereixen per a l'oftalmòleg és complexa, amb experiència permeten dur a terme intervencions ràpides, senzilles i amb un risc molt baix de complicacions. Els avantatges principals que presenten són una fixació i un posicionament segurs a l'ull, un bon centrat i respecte a l'anatomia del segment anterior.

Tècniques en auge

Són molts els models de lents intraoculars que existeixen actualment, també per corregir la presbícia o vista cansada. En aquest sentit, el Dr. Daniel Elies destaca que a FacoElche s'ha vist "la consolidació de les lents multifocals", amb què el pacient pot enfocar a diverses distàncies. No obstant això, la clau perquè s'adaptin i donin resposta a les seves demandes visuals és fer una correcta indicació, mitjançant un examen detallat i una selecció personalitzada del procediment més indicat en cada cas. "Diferents opcions, com la implantació de lents monofocals manipulant l’asfericitat de la còrnia, també estan guanyant pes", afegeix el Dr. Güell.

En opinió de l'especialista, més enllà de les lents intraoculars, "una altra tendència que s'està estenent és l'ús de Relex SMILE –que l’IMO va començar a aplicar de manera pionera al 2012– com a tècnica més avançada i mínimament invasiva per a la cirurgia refractiva làser".

Última tecnologia

L'Institut també ha estat precursor en incorporar l'any passat la tecnologia ENDORET, que permet oferir als seus pacients un nou col·liri per reparar la superfície de la còrnia, sense risc de dolor o d'inflamació, per la seva biocompatibilitat. Aquest sèrum autòleg d'última generació, elaborat a partir de la sang de l’individu mateix, es basa en la medicina regenerativa, un dels temes que va centrar l'atenció dels participants a FacoElche, segons apunta el Dr. Elies.

L'oftalmòleg de l'IMO va ser un dels cirurgians que va operar des de l'Hospital del Vinalopó en un dels plats forts del congrés, la sessió de cirurgia en directe, en la qual va practicar una intervenció de cataracta a un pacient amb queratocon. En aquest camp quirúrgic, el coneixement i la destresa dels especialistes es complementen amb el progrés tecnològic per assolir una precisió cada vegada més gran en els resultats. A aquest objectiu contribueixen, per exemple, innovacions com els simuladors que es van poder veure a la "zona demo" de FacoElche i dels quals l'Institut disposa als seus quiròfans. Aquests sistemes combinen la visualització de cirurgia en 3D amb aplicacions de guiatge i, com conclou el Dr. Elies, són de "gran interès docent" ja que possibiliten el perfeccionament i l’entrenament, especialment de les noves generacions d'oftalmòlegs.