Lents ocupacionals, una opció per a persones amb vista cansada que passen molt de temps davant de l'ordinador

Graduades per cobrir la visió a una distància curta i intermèdia, s'adapten a una demanda visual específica de feines amb un gran ús de dispositius tecnològics

En acabar la jornada laboral a l'oficina, pot ser que tinguem els ulls irritats i que experimentem sensació de pesadesa i de fatiga ocular, a més de veure-hi una mica borrós. Com explica la Cristina, pacient de l’IMO, "a última hora del dia, i malgrat que portava ulleres de lectura, no aconseguia veure bé les lletres de la pantalla de l'ordinador. Això em produïa cansament i, fins i tot, mal de cap".

La raó és que, tot i portar correcció òptica per a la presbícia o vista cansada, aquesta no cobria la lectura des de la distància pròxima i intermèdia, que és la que fem servir quan treballem amb l'ordinador. L'estil de vida actual ens porta a passar moltes hores davant d'aquests dispositius, sense oblidar tablets i smartphones, de manera que, per mantenir la concentració i el rendiment, és important garantir el confort visual a una distància d'entre 0,50 i 1,50 metres, molt recurrent en la nostra rutina diària.

Amb aquest objectiu, poden ser una bona opció les ulleres amb lents ocupacionals que, segons Claudia Garrido, de l'Àrea d'Optometria i Refracció de l’IMO, "són especialment indicades per a persones amb vista cansada i que fan un gran ús d'aparells tecnològics".

En què consisteixen les lents ocupacionals?

"Mentre que en les lents progressives la zona inferior del vidre està graduada per a la visió propera (40 cm) i la zona superior per a la llunyana, en les lents ocupacionals la zona superior està graduada per a la distància intermèdia (1-1,50 m), de manera que s’adapten a una demanda visual específica de molts llocs de treball", explica Claudia Garrido. L’optometrista afegeix que, "com que la diferència entre la correcció de la part superior del vidre i la inferior és més petita, els marges laterals en què el pacient no aconsegueix veure-hi nítidament també són més petits i la transició entre graduacions resulta menys brusca. Per això, l'adaptació a les ulleres sol ser més ràpida".

Mitjançant el consell individualitzat i la valoració experta d'un òptic optometrista de confiança, es pot trobar el model adequat per satisfer les necessitats de cada pacient.

Aquestes zones laterals difuses o borroses són una de les principals limitacions de les lents progressives, amb les quals el pacient ha d'aprendre a veure-hi, tot i que els nous dissenys i materials permeten reduir-les i, en el cas de les lents personalitzades, ubicar-les en aquelles àrees del camp visual que menys utilitza.

Adaptació individualitzada per a més confort

Les millores i les possibilitats cada vegada més nombroses que ofereixen les lents per corregir defectes refractius contribueixen enormement a executar i desenvolupar les tasques quotidianes amb precisió i eficàcia. No obstant això, el guany no és només visual, ja que portar una correcció òptica adequada pot evitar, per exemple, que adoptem postures incorrectes: "algunes persones a qui hem prescrit lents ocupacionals i que abans portaven ulleres de lectura, s'acostaven molt a l'ordinador o, en cas d'utilitzar lents progressives, aixecaven el cap per veure-hi a través de la secció inferior".

Segons l'optometrista, la clau "no és només determinar la graduació dels vidres en funció del nombre de diòptries, sinó trobar el model adequat per satisfer les necessitats de cada pacient", la qual cosa requereix una valoració exhaustiva i el consell individualitzat per part d'un òptic optometrista de confiança.