Lents ocupacionals, una opció per a persones amb vista cansada que passen molt de temps davant de l’ordinador

27 d'agost de 2015

En acabar la jornada laboral a l’oficina, pot ser que tinguem els ulls irritats i que experimentem sensació de pesadesa i de fatiga ocular, a més de veure-hi una mica borrós. Com explica la Cristina, pacient de l’IMO, “a última hora del dia, i malgrat que portava ulleres de lectura, no aconseguia veure bé les lletres de la pantalla de l’ordinador. Això em produïa cansament i, fins i tot, mal de cap”.

La raó és que, tot i portar correcció òptica per a la presbícia o vista cansada, aquesta no cobria la lectura des de la distància pròxima i intermèdia, que és la que fem servir quan treballem amb l’ordinador. L’estil de vida actual ens porta a passar moltes hores davant d’aquests dispositius, sense oblidar tablets i smartphones, de manera que, per mantenir la concentració i el rendiment, és important garantir el confort visual a una distància d’entre 0,50 i 1,50 metres, molt recurrent en la nostra rutina diària.

Amb aquest objectiu, poden ser una bona opció les ulleres amb lents ocupacionals que, segons Claudia Garrido, de l’Àrea d’Optometria i Refracció de l’IMO, “són especialment indicades per a persones amb vista cansada i que fan un gran ús d’aparells tecnològics”.

En què consisteixen les lents ocupacionals?

“Mentre que en les lents progressives la zona inferior del vidre està graduada per a la visió propera (40 cm) i la zona superior per a la llunyana, en les lents ocupacionals la zona superior està graduada per a la distància intermèdia (1-1,50 m), de manera que s’adapten a una demanda visual específica de molts llocs de treball”, explica Claudia Garrido. L’optometrista afegeix que, “com que la diferència entre la correcció de la part superior del vidre i la inferior és més petita, els marges laterals en què el pacient no aconsegueix veure-hi nítidament també són més petits i la transició entre graduacions resulta menys brusca. Per això, l’adaptació a les ulleres sol ser més ràpida”.

Mitjançant el consell individualitzat i la valoració experta d'un òptic optometrista de confiança, es pot trobar el model adequat per satisfer les necessitats de cada pacient.

Aquestes zones laterals difuses o borroses són una de les principals limitacions de les lents progressives, amb les quals el pacient ha d’aprendre a veure-hi, tot i que els nous dissenys i materials permeten reduir-les i, en el cas de les lents personalitzades, ubicar-les en aquelles àrees del camp visual que menys utilitza.

Adaptació individualitzada per a més confort

Les millores i les possibilitats cada vegada més nombroses que ofereixen les lents per corregir defectes refractius contribueixen enormement a executar i desenvolupar les tasques quotidianes amb precisió i eficàcia. No obstant això, el guany no és només visual, ja que portar una correcció òptica adequada pot evitar, per exemple, que adoptem postures incorrectes: “algunes persones a qui hem prescrit lents ocupacionals i que abans portaven ulleres de lectura, s’acostaven molt a l’ordinador o, en cas d’utilitzar lents progressives, aixecaven el cap per veure-hi a través de la secció inferior”.

Segons l’optometrista, la clau “no és només determinar la graduació dels vidres en funció del nombre de diòptries, sinó trobar el model adequat per satisfer les necessitats de cada pacient”, la qual cosa requereix una valoració exhaustiva i el consell individualitzat per part d’un òptic optometrista de confiança.

IMO Institut de Microcirurgia Ocular

Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps

En cotxe

Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E

Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.

En bus

Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540

Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191

Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071

IMO Grup Miranza Madrid

C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps

Transport públic

Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:

  • Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
  • Línia N21, parada “Metre Lacoma”

Horaris

Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h

IMO Grup Miranza Andorra

Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps

IMO Manresa

C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps

Transport públic

FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa

Horaris

De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h

Pide cita

Et truquem

Indica'ns les següents dades perquè puguem cridar-te i ajudar-te en tot el que necessitis.