Lents de contacte pintades a mà per solucionar defectes estètics, a més de refractius

Demana visita. Digues-nos quin dia prefereixes per a la teva propera visita

L'Àrea d'Optometria i Refracció de l'IMO és especialista en l'adaptació d'aquestes noves lents de contacte que mimetitzen el color de l'ull per cobrir defectes a la superfície ocular per traumatisme o patologia.

lents contacte protèsiques

Més de 2,5 milions de persones a Espanya són usuàries de lents de contacte, una opció molt estesa per corregir, principalment, defectes refractius (miopia, hipermetropia, astigmatisme i presbícia) i complementar o substituir l'ús d'ulleres. Però la utilitat de les lents de contacte va més enllà i, en alguns pacients, són la millor alternativa per tractar determinades malalties oculars o les seves conseqüències estètiques.

És el cas de les lents de contacte protètiques, una opció encara poc coneguda, tot i que els pacients que les han provat destaquen "un abans i un després" en la seva qualitat de vida, segons Mireia Campos, òptica optometrista de l'IMO, centre precursor a oferir-les.

L'especialista en contactologia explica que "aquest tipus de lents són totalment personalitzades, ja que estan fetes a mida i pintades a mà en un laboratori per simular la pupil·la i/o reproduir de forma exacta els matisos cromàtics de l'iris". Atès que les dues estructures (part negra i acolorida de l'ull, respectivament) serveixen per regular el pas de la llum a l'interior del globus ocular, corregir-ne els defectes mitjançant una lentilla pot tenir un doble benefici: d'una banda, millorar problemes funcionals i, de l'altra, recuperar un aspecte més natural, amb el consegüent impacte en l'autoestima dels pacients.

lentes de contacto
 Abans i després de dues pacients a les quals s’han adaptat lents de contacte protèsiques a l’Àrea d’Optometria i Refracció de l’IMO. En el primer cas per esclerocòrnia i, en el segon, a causa d’un traumatisme.

Un disseny per a cada pacient i  patologia

Entre les indicacions de les lents de contacte protètiques hi ha anomalies a la superfície ocular provocades per traumatismes o per diferents patologies, com l’anirídia (absència total o parcial de l'iris), el coloboma (forat o fissura a l'iris), el leucoma (còrnia blanca per la seva opacificació), la anisocòria (diferència en la mida de les pupil·les de tots dos ulls) o l’heterocromia (diferència en el color de l'iris). A més, també aporten solució a casos de fotofòbia, petits estrabismes o determinades diplopies (visió doble) intractables.

Mireia Campos afegeix que "en alguns pacients sense visió en els quals l'ull no és dolorós i l'objectiu és la restauració estètica i el benefici psicosocial, l'ús d'aquestes lents tintades permet evitar l’evisceració (extracció del contingut del globus ocular per reemplaçar-lo posteriorment per un implant)".

Tenen l'avantatge que són un mètode reversible que el pacient pot deixar d'utilitzar quan així ho requereixi o consideri oportú. Es posen i es treuen cada dia i, si es conserven amb una bona higiene, duren al voltant d'un any. El seu disseny únic fa que sigui fonamental que un optometrista expert les adapti a l'ull de forma precisa i individualitzada.

Adaptació personalitzada de lents de contacte

Les lents de contacte protètiques poden anar graduades si el pacient ho necessita i, normalment, són lents de contacte toves, com les que s'utilitzen de manera més comuna per compensar defectes refractius moderats. No obstant això, hi ha altres tipus de lents que també s'adapten de forma especialitzada a l'Àrea d'Optometria i Refracció de l'IMO per millorar la qualitat visual.

lentes contacto esclerales

La indicació de diversos tipus de lents de contacte, com ara les esclerals (a la imatge), permet que tots els pacients puguin ser candidats a utilitzar lentilles amb un assessorament personalitzat.

Les lents de contacte semirígides o RPG són més dures i més petites que les toves i es recomanen en pacients amb astigmatismes molt elevats o còrnies irregulars a causa, per exemple, del queratocon. "Quan no és possible utilitzar-les per diferents motius, es pot optar per lents híbrides (semirígides al centre i toves a la perifèria) o bé lents esclerals (semirígides de més grandària)", aclareix Campos. Aquest últim model també pot estar especialment indicat en casos d'ull sec sever, ja que creen un reservori de llàgrima que ajuda a reduir la simptomatologia de la sequedat ocular, "un problema habitual en menor o major grau i pel qual moltes persones pensen que no poden portar lents de contacte".

Com conclou l'optometrista de l'IMO, "a priori no es pot dir a cap pacient que no és apte per a ser portador de lents de contacte. La clau és detectar la causa que pot generar-li molèsties o complicacions durant l’ús i intentar tractar-la, així com seleccionar el tipus de lent més adequat i mesurar amb exactitud els paràmetres perquè s'ajusti a la forma de l'ull".