Lents de contacte híbrides: quan no és possible fer servir lents semirígides

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

Les lents híbrides apleguen característiques de les lents toves i de les semirígides, ja que la part perifèrica correspon a la d’una de tova i la part central a la d’una d’RPG.

Lentes de contacto híbridas

Aquest tipus de lents es prescriuen en casos d’astigmatismes molt elevats o d’irregularitats corneals en què no és possible adaptar una lent semirígida, sigui perquè el pacient no la tolera o perquè la lent no se centra bé a l’ull o no arriba a cobrir les alteracions situades a la perifèria de la còrnia. D’aquí ve que les lents híbrides siguin una barreja de les lents semirígides a la part central i de les toves a la zona del contorn i que combinin característiques de totes dues.

Quines precaucions cal prendre quan es fa servir aquest tipus de lents?

Si fas servir lents de contacte híbrides, les còrnies també necessiten un respir. Per això és important que segueixis aquestes recomanacions: Si fas servir lents de contacte toves, les còrnies també necessiten un respir. Per això és important que segueixis aquestes recomanacions:

 • No et posis les lents de contacte tan aviat com et despertis: deixa passar, com a mínim, 20 minuts. També a l’hora d’extreure-les: no te les treguis just al moment d’anar a dormir sinó 20 minuts abans com a mínim.
 • No dormis mai amb les lents de contacte posades. En cas que ho facis per error, humecta-les amb llàgrima artificial abans d’extreure-les. No et treguis mai les lents directament perquè hi ha el risc de provocar alguna ferida a la còrnia.
 • És molt important que les lents de contacte estiguin sempre humides. Per això quan en duguis has de fer servir la llàgrima artificial prescrita per l’especialista, sobretot en llocs tancats amb calefacció o aire condicionat.

Com es col•loquen a l’ull les lents híbrides?

 1. Renta’t bé les mans amb aigua i sabó neutre i eixuga-te-les amb paper o amb una tovallola que no desprengui borrissol.
 2. Frega la lent, per totes dues cares, amb solució sabonosa i esbandeix-la amb solució salina.
 3. Col•loca la lent a la punta del dit índex i afegeix-hi una gota de llàgrima artificial abans d’introduir-la a l’ull.
 4. Amb el dit del mig de la mateixa mà, subjecta la parpella inferior i amb l’índex de l’altra mà subjecta la parpella superior per posar la lent a la part inferior blanca de l’ull amb l’ajuda d’un mirall.
 5. Mira cap avall i deixa anar la parpella superior. Mou l’ull cap als costats i deixa anar la parpella inferior. La lent ja està col•locada i centrada.

Com s’han d’extreure?

 1. Renta’t les mans amb sabó neutre i eixuga-te-les amb paper o amb una tovallola que no desprengui borrissol.
 2. Amb el dit del mig de la mà amb què escrius, separa la parpella inferior de l’ull i amb el dit índex mou la lent cap a la part blanca de l’ull; pessiga-la amb compte i treu-la. Col•loca la lent a l’estoig seguint les instruccions que indiquem a l’apartat “Quin manteniment tenen les lents híbrides?”.
 3. Si notes la lent una mica enganxada a l’ull, aplica’t una o dues gotes de llàgrima artificial, parpelleja un parell de vegades i torna-ho a provar.

Quin manteniment tenen les lents híbrides?

 1. Renta’t bé les mans durant 10 segons amb sabó neutre i eixuga-te-les amb paper o amb una tovallola que no desprengui borrissol.
 2. Agafa la lent i aplica-hi netejador específic per a lents híbrides. Frega tota la lent amb aquest netejador, especialment la part central, per eliminar les restes de dipòsits que puguin haver-hi quedat.
 3. Elimina qualsevol resta de sabó de la lent amb solució salina.
 4. Col•loca cada lent al lloc corresponent de l’estoig L/R (left/right) o E/D (esquerre/dret) i cobreix-les del tot amb la solució condicionadora. Per a una correcta desinfecció han d’estar a l’estoig un mínim de 6 hores.
 5. Abans de posar-te-les un altre cop, frega-les amb sabó, esbandeix-les amb solució salina i llença el líquid condicionador de l’estoig. Deixa’l buit i ben tancat per evitar possibles contaminacions. S’aconsella canviar l’estoig cada 3 mesos.
 6. No facis servir mai productes caducats per netejar o conservar les lents.
 7. Evita que les lents entrin en contacte amb l’aigua o la saliva perquè tots dos elements podrien omplir-les de gèrmens i causar infeccions oculars greus.

Consells relacionats amb l’ús de lents de contacte híbrides

Aquí tens unes quantes precaucions que has de tenir en compte si ets usuari d’aquest tipus de lents:

 • No facis servir aigua de l’aixeta per esbandir-les.
 • Col•loca’t les lents de contacte abans de maquillar-te i intenta evitar l’excés de maquillatge sobre les parpelles i les pestanyes.
 • No et posis mai una lent trencada o esquerdada.
 • Si la lent de contacte et produeix alguna molèstia, posa’t en contacte amb nosaltres!