L'efecte acumulatiu d'una exposició perllongada al sol pot causar greus lesions oculars

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

Els especialistes de l’IMO recomanen evitar l’exposició durant les hores de més radiació, utilitzar sempre fotoprotectors solars i ulleres de sol homologades i sometre’s a revisions oculars periòdiques.

exposició perllongada al sol

Exposar-nos de forma perllongada al sol i sense la protecció adequada, especialment durant els mesos d'estiu, durant els quals la radiació solar és més intensa, poden provocar danys oculars importants, segons coincideixen oftalmòlegs de l’IMO, especialitzats en diferents parts de l'ull (còrnia, cataracta, oculoplàstica i retina), atès que són diverses les estructures oculars que poden veure's afectades.

Segons els especialistes de l’Institut, les lesions més greus tenen l’origen en el factor acumulatiu dels rajos ultraviolats al llarg dels anys, un efecte ja conegut en el cas de la pell, però menys en el dels ulls, malgrat que es produeix igualment. Aquesta deterioració gradual, coneguda com a dany actínic, es caracteritza per una mutació de l'ADN de les cèl·lules d'aquests òrgans que pot arribar a causar tumors palpebrals malignes, que, generalment, apareixen en forma de bony, úlcera o piga i la detecció precoç dels quals pot evitar metàstasi, o tumors en la conjuntiva (membrana que cobreix el globus ocular), unes lesions poc comunes però que han de detectar-se a temps per evitar posar en perill la visió o la vida del pacient. En aquests casos, la persona que els pateix sol notar l'aparició d'una piga en la superfície externa de l'ull que pot no donar símptomes o provocar irritació ocular i sensació de llagrimeig i de cos estrany. Aquests tumors s'extirpen quirúrgicament i poden requerir tractaments complementaris, com ara quimioteràpia o radioteràpia.

Sequedat ocular i envelliment prematur

L'exposició continuada a ambients assolellats, juntament amb la sequedat ocular, també és un factor de risc a l’hora de patir alteracions com el pterigi i la pingüècula. Aquestes lesions es caracteritzen pel creixement anormal de la conjuntiva sobre la còrnia i poden aparèixer en un o en tots dos ulls. Segons el Dr. Óscar Gris, del Departament de Còrnia i Cirurgia Refractiva de l’IMO, “són malalties multifactorials, que solen aparèixer en persones amb certa predisposició genètica i que, a més, s'exposen al sol o al vent de forma continuada i sense protecció”. Malgrat que aquestes lesions tenen bon pronòstic, l'especialista recomana tractar-les a temps, ja que quan estan poc avançades, s'alleugen amb gels o col·liris lubrificants, mentre que els casos que han evolucionat durant més temps requereixen extirpació quirúrgica.

La sequedat ocular que produeix el sol també pot donar lloc a queratitis, una inflamació de la còrnia que té com a principals símptomes dolor, llagrimeig i fotofòbia intensa i que sol provocar lesions en forma de punts a la superfície de l'ull. A més, existeix un tipus de queratitis que pot aparèixer després d'una exposició intensa i puntual als rajos del sol: la fotoqueratitis, que sol resoldre's sense seqüeles, malgrat les intenses molèsties que produeix.

A banda de provocar sequedat ocular, el sol accelera l'envelliment dels ulls, de la mateixa manera que ocorre amb la pell. Per aquest motiu, una de les malalties oculars que pot aparèixer precoçment, si no es té precaució amb el sol, és la cataracta. Segons el Dr. Gris, “una exposició continuada als rajos ultraviolats, sense la protecció adequada, accelera el procés de degeneració o envelliment del cristal·lí i això provoca que la cataracta es manifesti abans.”

Una altra malaltia degenerativa en la qual també incideix l'exposició perllongada i sense protecció al sol és la degeneració macular associada a l'edat (DMAE), una patologia del centre de la retina (màcula) que provoca una deterioració progressiva de les cèl·lules i de l'epiteli pigmentari d'aquesta zona de l'ull, cosa que origina una pèrdua gradual de visió central. Si bé la DMAE és una malaltia multifactorial que s'associa principalment a causes hereditàries i a l'edat (sol aparèixer a partir dels 55 anys), s'ha demostrat que altres factors, com el tabaquisme, una alimentació pobra en antioxidants o la hipertensió arterial, a més de l'exposició continuada al sol, poden afavorir l'envelliment de la màcula.

La pell de les parpelles i del contorn ocular també són víctimes de l'envelliment lligat a l'exposició als rajos ultraviolats: “el fotoenvelliment es caracteritza per donar lloc a arrugues, sequedat i flacciditat”, explica la Dra. Eva Ayala, oftalmòloga del Departament d’ Oculoplàstica, Estètica i Rejoveniment Oculofacial de l’IMO. Per això, l'especialista recomana “utilitzar un protector solar adequat, segons el fototip de pell i renovar-lo periòdicament, per exemple, després de cada bany, sense oblidar aquesta zona del rostre, especialment delicada”.

Per prevenir totes aquestes patologies, els oftalmòlegs de l’IMO recomanen utilitzar ulleres de sol homologades CE, fotoprotectors solars, evitar exposar-se al sol durant les hores de més incidència (aproximadament de 12 h a 15 h) i realitzar revisions oculars periòdiques per descartar anomalies.

Com hem de triar unes ulleres de sol adequades?

És important que les ulleres de sol que hem d'utilitzar sempre que ens exposem a la radiació solar posseeixin el segell d'homologació CE i un filtre adequat. Generalment, està numerat segons la seva categoria: el 0 correspon a les ulleres incolores o amb filtres de colors molt clars; l'1 i el 2 ofereixen proteccions més baixes i són ideals per a la ciutat, per a ambients amb boira o dies ennuvolats. Les categories 3 i 4 solament transmeten del 3 al 8 % de la llum i estan indicades per a dies assolellats. Així mateix, l'equip d'optometria de l’IMO recomana que l'usuari esculli el tipus de lent amb el qual se senti més còmode, ja que en l'actualitat existeixen múltiples colors que garanteixen més comoditat per a la persona que els utilitza. Habitualment, els colors verds són ideals per a la ciutat, el blau/gris es recomana per a la conducció diürna i els filtres grocs, per a la nocturna, perquè ofereixen més contrast. Per a ambients d'alta mar o d'alta muntanya, els especialistes recomanen l'ús de filtres polaritzats, que eliminen els reflexos, eviten que la llum pugui incidir des de diversos angles i propicien que la persona que els utilitza hi vegi de manera totalment nítida.