La visió, principal eina de treball en tornar a l'escola

Els especialistes de l’IMO recomanen una revisió ocular a principi de curs per evitar problemes de visió "que poden afectar el desenvolupament correcte de la lectoescriptura"

La visió és un dels factors que més influeix en el rendiment escolar dels nostres fills. Com explica el Dr. José Visa, especialista del Departament d'Oftalmologia Pediàtrica, Estrabisme i Neurooftalmologia de l'IMO i president de la Societat Espanyola d’Estrabologia, "els nens perceben el 80-90% de la informació de l’entorn a través dels ulls, de manera que una agudesa visual mal corregida o uns moviments oculars anòmals poden provocar un retard important en la lectoescriptura". Per això, és molt important estar atents a determinats símptomes, com "tenir mal de cap de manera recurrent, aclucar els ulls, inclinar el cap o acostar-se molt als objectes per veure’ls millor", explica el Dr. Visa, que afegeix que una mala visió infantil també pot estar darrere d'altres "símptomes camuflats", que no solen associar-se a un problema visual, com "el descens de les notes, distreure’s a classe o rebutjar la lectura". A més d'estar alerta amb aquestes senyals –tant pares com professors, psicòlegs, monitors etc.–, és important sotmetre els nens a revisions oculars periòdiques a partir dels 3-4 anys (anuals fins als 10 i biennals dels 10 als 16), amb l'objectiu de descartar qualsevol alteració. En aquest sentit, l'inici del nou curs escolar és un bon moment per fer una exploració oftalmològica completa als més petits, la visió dels quals es troba en procés de formació durant la primera dècada de vida.

Los niños perciben la información de su entorno básicamente a través de los ojos, por lo que un defecto ocular no detectado o mal corregido puede provocar un retraso importante en la lectoescritura.

Els nens perceben la informació del seu entorn bàsicament a través dels ulls. És per això que un defecte ocular no detectat o mal corregit pot provocar un retràs important en la lectura i en l’escriptura.

 

Els nens aprenen a veure-hi en la infància

Com explica la Dra. Ana Wert, també especialista de l'IMO, "especialment fins als 8 o 10 anys, els nens aprenen a veure-hi. Tota patologia que passi desapercebuda i no es tracti en aquesta etapa pot convertir-se en crònica i irreversible i comprometre la bona salut ocular en l'edat adulta". De fet, "un diagnòstic tardà és la primera causa de no poder guarir les malalties oculars aparegudes en la infància", afirma. Segons dades de la Fundació IMO, dedicada a promoure la salut ocular a través de la docència, la investigació i la prevenció, un 13,5% de la població pediàtrica presenta problemes visuals no diagnosticats. Juntament amb els defectes refractius, l´ estrabisme o desviació ocular és un dels trastorns més comuns entre els nens i, si no es tracta adequadament, pot donar lloc a ambliopia o “ull gandul”, ja que el cervell dels nens suprimeix la visió d'un dels dos ulls per evitar veure-hi doble.

Un diagnóstico tardío es la primera causa de no curación de las enfermedades oculares surgidas en la infancia; por eso es tan importante que los niños se sometan a revisiones oculares periódicas.

Un diagnòstic tardà és la primera causa de no poder guarir les malalties oculars aparegudes en la infància, motiu pel qual és fonamental portar els nens a revisions oftalmològiques periòdiques.

 

Avenços en oftalmologia pediàtrica i estrabisme

Precisament, el maneig quirúrgic dels diferents tipus d'estrabisme i de les complicacions derivades ha estat un dels temes destacats del tercer congrés de la WSPOS (World Society of Paediatric Ophthalmology and Strabismus), que ha tingut lloc del 4 al 6 de setembre a Barcelona i en el qual s'han presentat els avenços principals en el tractament de l'ambliopia, el glaucoma congènit, les patologies retinals i la cataracta congènita, entre d'altres. "També s'han posat sobre la taula les últimes troballes genètiques en relació amb les alteracions de la visió i els nous tractaments per a la retinopatia del prematur, a més dels avenços en oncologia ocular pediàtrica", segons ha explicat el Dr. Visa.