La nova tècnica LASIK RELEX SMILE, la menys invasiva per corregir diòptries a través de la còrnia

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
El Dr. Güell mostra com la nova tècnica revoluciona la cirurgia refractiva en permetre, per primera vegada, corregir la miopia sense alçar la superfície de la còrnia
Nueva técnica Lásik Relex SMILE para corregir miopía. Dr. Güell. IMO Barcelona

Corregir la miopía i l´ astigmatisme actuant a l’interior de la còrnia sense necessitat d’obrir una làmina circular a la superfície ja és possible gràcies a l’última tecnologia làser aplicada al camp de la cirurgia refractiva corneal (LASIK). Es tracta de la tècnica RELEX SMILE (Small Incision Lenticule Extraction), que, utilitzant el làser de femtosegon, permet al cirurgià modificar la graduació de la còrnia a través d’una microincisió de només 2mm. “Aquest avenç suposa un salt espectacular en aquesta cirurgia, ja que la substitució d’un tall laminar d’uns 20 mm de diàmetre per una incisió deu vegades més petita converteix aquesta tècnica en la menys invasiva i, per tant, en la més segura per corregir la graduació”, segons explica el Dr. José Luis Güell, coordinador del Departament de Còrnia i Cirurgia Refractiva de l’IMO, un dels pocs centres que ha participat en un estudi multicèntric europeu per avaluar els beneficis d’aquesta nova tècnica. En un any i mig, l’IMO ha aplicat el procediment a un centenar de pacients amb uns resultats excel•lents. Per a l’especialista, “la nova tècnica suposa un canvi radical que disminueix significativament en pacients de risc els principals efectes secundaris de la cirurgia LASIK, com ara el risc de desplaçament de la làmina superficial oberta en la intervenció i l´ ull sec".

La tècnica RELEX SMILE se serveix exclusivament del làser de femtosegon, l’últim gran avenç tecnològic aplicat des de fa una mica més d’un any a la cirurgia corneal. Amb aquest làser, el més precís que hi ha a la cirurgia ocular actual, el cirurgià delimita, des de l’exterior de l’ull, la lentícula intracorneal o porció de còrnia que ha d’extreure per corregir el defecte refractiu. Un cop feta aquesta lentícula, el mateix làser de femtosegon es fa servir per realitzar la microincisió de 2mm a un costat de la còrnia, per on el cirurgià retira la lentícula interna prèviament traçada. “Un altre dels avantatges de RELEX SMILE és que permet fer tot el procediment amb un sol làser”, explica l’especialista de l’IMO. Per fer aquesta mateixa cirurgia, les tècniques LASIK convencionals obren una làmina a la superfície corneal, a mode d’escotilla, des de la qual s’accedeix a l’interior de la còrnia. Aquest tall es pot fer amb un microqueràtom mecànic o amb el làser de femtosegon. Després de la correcció de la graduació a l’interior de la còrnia, que es du a terme amb un altre làser, l’excímer, aquesta làmina es torna a col•locar al seu lloc. En pacients de risc, la presència d’aquesta lentícula a la cara anterior de la còrnia la fa més vulnerable a contusions o fregaments que poden provocar que es desplaci del seu eix. A més, el fet de realitzar un tall a la superfície de la còrnia fa que se seccionin les terminacions nervioses superficials, cosa que pot provocar símptomes d´ ull sec associats. “Amb la nova tècnica tots dos efectes secundaris disminueixen de manera significativa, per la qual cosa el procediment està destinat a desbancar els que s’han fet servir fins ara”, afirma el Dr. Güell.

Vegeu la repercussió d’aquesta publicació en altres mitjans: - Canal Salud de La Vanguardia, 27 de mayo 2013