La miopia alta és el princial factor de risc del despreniment de retina

Els traumatismes, els antecedents familiars i la cirurgia prèvia de cataracta també augmenten la probabilitat de patir aquesta patologia, en la qual operar a temps permet que la retina pugui recuperar la seva posició normal en un 98 % dels casos.

Desprendimiento de retina: preguntas frecuentes | Dr. Carlos Mateo

El despreniment de retina afecta 1 de cada 10 000 pacients a l'any i el col·lectiu amb més risc de patir-ne són les persones amb alta miopia (a partir d’entre 6 i 8 diòptries). Es tracta d'una condició especialment freqüent al sud d'Europa i Àsia i, com explica el Dr. Carlos Mateo, especialista de l'IMO, «comporta que el globus ocular sigui més gran i allargat del normal, la qual cosafa que hi hagi unes traccions sobre la retina que la fan més vulnerable a patir trencaments que poden provocar un despreniment de retina».

Segons l'oftalmòleg, un altre factor de risc a tenir en compte és la cirurgia de cataracta; una de les complicacions pot ser el despreniment de la retina, fins i tot anys després d'haver-se dut a terme la intervencióamb èxit. «La incidència d'aquesta complicació en pacients operats de cataracta és inferior a l'1 % (augmenta en casos complexos), però, entractar-se d'una cirurgia molt comuna —amb 400 000 intervencions a l'any a Espanya—, no s’ha de banalitzar», destaca el Dr. Mateo.

L'especialista també adverteix de la importància de prevenir traumatismes oculars en àmbits com l'esportiu —sobretot en esports de pilota o de contacte—, «ja que són un altre dels factors desencadenants d'un possible despreniment de retina i poca gent està conscienciada de l'ús d'ulleres protectores».

Així mateix, el fet de tenir antecedents familiars o d'haver patit un despreniment de retina en l'altre ull també ha de ser motiu per a extremar les mesures preventives i ser estrictes amb les revisions oculars de control. Precisament, una de les característiques del despreniment de retina és que no causa dolor i, en molts casos, com que no va acompanyat d'una pèrdua de visió inicial, pot endarrerirla visita a l'oftalmòleg. «No s’han de passar per alt senyals com l'aparició o l'augment sobtat de taques flotants o flaixos en el camp visual, així com d'una ombra que augmenta progressivament de grandària, ja que podrien ser símptomes d'un despreniment de retina».

Un diagnòstic precoç i una primera cirurgia experta, amb la tècnica adequada (en funció del temps d'evolució de la patologia, de l'àrea de la retina afectada, de l'estat previ de l'ull,...), és clau perquè la retina pugui reaplicar o recuperar la seva posició i funció normals amb èxit. En aquest sentit, el Dr. Mateu apunta que «amb una bona indicació i execució quirúrgica podem aconseguir una taxa d'eficàcia del 98 %, contribuint a preservar la visió dels pacients i minimitzant les probabilitats que la retina torni a desprendre’s».

El Dr. Mateo junto a su equipo en la sala de quirófano

Operar el despreniment de retina a temps i amb la tècnica adequada permet que la retina pugui recuperar la seva posició normal en un 98% dels casos, preservant així la visió del pacient.

Possibilitat de cirurgia combinada

Pel que fa a les opcions que existeixen per a tractar el despreniment de retina, l'oftalmòleg d'IMO destaca sobretot dues tècniques: la vitrectomia i la cirurgia escleral, la qual pot combinar-se amb la primera o realitzar-se de forma aïllada.

Mentre que amb la vitrectomia s'extreu el gel vitri que omple el globus ocular i se substitueix per gas o oli de silicona (depenent del tipus de despreniment) per a mantenir la retina al seu lloc, la cirurgia escleral no requereix entrar a l'interior de l'ull. «Consisteix a col·locar una o diverses peces que envolten el globus ocular per a disminuir les traccions del vitri a la retina i aconseguir la seva reparació», explica l'oftalmòleg d'IMO.