La majoria dels pares creu que la salut ocular influeix en el rendiment escolar dels seus fills

Els especialistes de l'Institut recomanen que es facin revisions per detectar patologies com l'ull gandul, que poden influir en el fracàs escolar i prolongar-se en l'edat adulta.

Revisió ocular infantil

Amb motiu de la "tornada a l'escola", l'IMO ha consultat a pares amb fills en edat escolar sobre els seus hàbits de salut ocular infantil i del seu paper en els estudis. A la consulta, feta per xarxes socials, el 73% de les prop de 200 persones que hi han respost creu que la salut ocular és un factor primordial en el rendiment escolar dels més petits.

D'aquesta manera, les famílies enquestades tenen en compte que la "tornada a l'escola" no consisteix només a preparar el material escolar i comprar carpetes, estoigs o llibres, sinó que, a més, assumeixen que la salut pot tenir un paper molt important en el seu rendiment acadèmic i que ara, amb l'inici del curs escolar, és un bon moment per posar-la a punt. Per això, un 60% dels enquestats afirma que planifica revisions mèdiques amb els nens abans del retorn a les aules, activitat que, en un 38% dels casos, fan amb antelació, abans de les vacances d'estiu, durant els mesos de juny i juliol.

D'ells, un 89% va a la consulta del pediatre, un 70% a l'oftalmòleg i un 56% a l'odontòleg. En aquest sentit, la majoria dels enquestats afirma que acudeix als especialistes en salut ocular, ja que considera que la visió influeix de forma decisiva en el rendiment escolar dels seus fills i, de fet, 3 de cada 4 atorguen la màxima importància a aquest aspecte.

El 73% dels enquestats creu que la salut ocular és un factor primordial en el rendiment escolar dels més petits.

Els símptomes als quals els pares consultats consideren que tant ells com els professors han de prestar una atenció especial per detectar un possible problema visual són l'acostament excessiu a pantalles o la pissarra (un 86%), els mals de cap freqüents (un 78%), els problemes de lectura  o escriptura (72%), la manca de concentració (54%), el baix rendiment escolar (53%) i elsproblemes de socialització amb altres nens (23%). Tot i que el 10% creu que només cal portar el nen a revisió si té algun d'aquests símptomes, els especialistes en oftalmologia pediàtrica de l’IMO adverteixen que no cal esperar a detectar-los i recomanen fer controls regulars entre els 0 i els 8 anys.

Diagnosticar a temps l'ull gandul

Un dels principals problemes visuals en la infància sobre els quals alerten els oftalmòlegs de l'Institut i que pot influir en el rendiment escolar dels més petits és l'ull gandul (o ambliopia), del qual un dels senyals més habituals és el fet d’acostar-se molt els objectes a la cara.

Com explica la Dra. Charlotte WolleyDod, "són importants les revisions oculars perquè no passi desapercebuda aquesta patologia, que fa que l'ull del nen no aprengui durant l'edat d'ensenyament, fins als 8-9 anys, que és quan el sistema visual es desenvolupa".

En aquest sentit, el 39% dels consultats afirma que les revisions s'han de fer després del naixement o al cap de pocs mesos, un 38% a partir dels 3 anys, un 11% a partir dels 6-8 anys, mentre que la resta únicament recorreria a l'especialista si en detecta algun símptoma.