La intel•ligència artificial facilita el reconeixement auditiu i visual de pacients amb baixa visió

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

L'assistent de veu OrCam i les ulleres electròniques eSight, noves ajudes en les quals, de forma pionera, l’IMO instrueix persones amb dèficit visual per millorar l’autonomia i qualitat de vida.

OrCam ajuda baixa visió

Reconèixer rostres, identificar el valor d'un bitllet o llegir el diari són algunes de les tasques que les persones amb baixa visió poden fer gràcies a noves ajudes tecnològiques que s'han introduït en el mercat en el darrer any i per a l'ús de les quals ofereix entrenament l'Àrea de Baixa Visió de l'IMO.

Una de les novetats més recents i destacades és el dispositiu OrCam MyEye, que s'adapta discretament a la muntura de les ulleres (pesa només 22 g) i que permet escoltar allò que els pacients no tenen oportunitat de veure. "Es tracta d'un assistent auditiu que transmet, de manera instantània, informació visual important per a la vida quotidiana", explica Carol Camino, responsable de l'Àrea de Baixa Visió. Segons l'optometrista, "un dels grans avantatges respecte a altres sistemes o aplicacions mòbil és que no requereix que l'usuari enfoqui en una pantalla ni sostingui cap aparell. S'activa dirigint la mirada o apuntant amb el dit i l’ús és completament mans lliures".

Rendiment màxim amb rehabilitació visual

Per treure tot el profit d'aquesta tecnologia, que pot adquirir-se online o en òptiques especialitzades, Carol Camino incideix en la importància de dur a terme un procés de rehabilitació visual personalitzat. "A l'Àrea de Baixa Visió de l'Institut fem una primera visita en la qual, mitjançant diferents proves, avaluem la resta visual del pacient per conèixer exactament el punt de partida i detectar les necessitats prioritàries. A partir d'aquí, l'orientem i practiquem perquè aprengui a manejar-se en el seu dia a dia amb OrCam MyEye, cosa que requereix entre una i quatre sessions a consulta, en funció del cas i de les habilitats de cada persona".

Un entrenament similar és el que es duu a terme amb una altra de les ajudes més innovadores amb les quals es treballa de forma pionera a l’IMO: les ulleres electròniques de realitat augmentada eSight, que mostren davant dels ulls del pacient imatges de vídeo a tot color i en alta qualitat, projectades a temps real. "El sistema està adaptat a diferents entorns i permet enfocar a diverses distàncies, a més d'ajustar la posició exacta de les ulleres per maximitzar no només la visió central sinó també perifèrica", explica Camino.

tecnologia OrCam per a baixa visió

OrCam MyEye, lleuger i còmode, és l'únic dispositiu portàtil de tecnologia assistida que segueix la mirada de l'usuari, de manera que en permet l'ús mans lliures als pacients amb baixa visió.

A qui beneficia la tecnologia de baixa visió

L’optometrista de l’IMO, vicepresidenta de la Societat Espanyola d'Especialistes en Baixa Visió (SEEBV), posa en relleu com el boom de la intel·ligència artificial també ha arribat a aquesta àrea per augmentar les possibilitats que proporcionen les ajudes tradicionals (filtres selectius, fonts de llum, lupes, tiposcopis, microscopis...). "Cada vegada hi ha més opcions tecnològiques, tant auditives com visuals, que aporten més independència i qualitat de vida, a banda de múltiples apps o ordinadors multitàctils i de gran format, especialment pensats per a baixa visió".

Prop d'un 95% de les persones que pateix discapacitat visual a Espanya té aquesta condició –920.900 enfront de 58.300 amb ceguesa, segons dades de l'INE–, ja que l'augment de l'esperança de vida, juntament amb els últims avenços en medicina i cirurgia oftalmològica, ha fet que molts dels pacients conservin una resta de visió útil. No obstant això, Camino conclou que "sovint desconeixen les ajudes a què poden optar per potenciar-la". Aquestes ajudes beneficien afectats per patologies relacionades principalment amb l'edat (DMAE, glaucoma) i la diabetis (retinopatia diabètica) o bé amb malalties oculars hereditàries (distròfies de la retina o altres anomalies congènites), com a conseqüència de les quals l’agudesa visual és inferior al 30% i el camp visual no supera els 20°.

 

 

Dades personals
Foto DNI / NIE / Pasaporte
Adjunta fotografía de tu documento de identidad
Dades del pacient
Foto DNI/NIE/Pasaporte
Adjunta fotografia del document d'identitat del pacient, si es tracta d'un menor d'edat, també has d'adjuntar el document que t'acredita com a tutor legal.
Dades mèdiques oftalmològiques
Historial mèdic general (no oftalmològic)
Si us plau, completa el següent qüestionari amb les dades que coneguis
Historial oftalmològic
Si us plau, completa el següent qüestionari amb les dades que coneguis
Dades de facturació
Informes
Si disposes de proves, imatges oftalmològiques o informes, et preguem que ens els adjuntis. Pots enviar-nos proves antigues com a informació addicional, però t'aconsellem afegir proves amb data recent (preferiblement no més de 30 dies), atès que no podem garantir una orientació fiable realitzada sobre la base de proves més antigues.