La Fundació IMO tanca l'any amb més de 1.200 revisions oculars gratuïtes a la infància desfavorida

Segons els resultats obtinguts al llarg de 10 campanyes, la mitjana d’alumnes amb problemes visuals no diagnosticats és del 22%, amb 177 nous casos de patologia entre les primeres visites

Segons els resultats obtinguts al llarg de 10 campanyes, la mitjana d’alumnes amb problemes visuals no diagnosticats és del 22%, amb 177 nous casos de patologia entre les primeres visites

L'escola Joan XXIII de Tarragona ha acollit la desena i última campanya d'aquest 2016 del Programa de salut ocular en la infància desfavorida, impulsat per la Fundació IMO per quart curs consecutiu. Amb el suport de Càritas Catalunya, els dies 12 i 13 de desembre es van fer exploracions a 146 alumnes d'aquest centre i del col·legi veí de Bonavista: d'una banda, es van realitzar 61 primeres visites –entre les quals es van detectar 15 casos de patologia oculta i es van oferir 12 nous tractaments– i, de l’altra, 85 controls de seguiment a nens que ja havien estat atesos en anteriors rondes del projecte, amb la qual cosa es van confirmar 22 diagnòstics i 44 indicacions terapèutiques. És la segona vegada aquest any que l'equip de voluntaris de l'Institut es desplaça a Tarragona, on acudeix cada 6 mesos per donar cabuda a nous escolars, a més de valorar l'evolució dels nens amb problemes de visió i fer seguiment dels qui sospita que poden desenvolupar alguna patologia o defecte visual. Aquesta actuació periòdica es trasllada a les altres zones en situació de vulnerabilitat social on es desenvolupa el programa, com és el cas de les escoles de Badalona, de Nou Barris (Barcelona) i de Carabanchel (Madrid), en col·laboració amb l'Obra Social ”la Caixa”, i d'un esplai de l'Hospitalet de Llobregat, al qual van arribar les campanyes fa dos anys gràcies a Càritas Catalunya.

L'última actuació del 2016 ha tingut lloc a Tarragona i s'ha tancat amb prop de 150 exploracions i 20 noves ulleres, que se sumen a un total de 274 tractaments prescrits i proporcionats sense cost aquest any.

 

D'aquesta manera, la Fundació IMO ha dut a terme 10 campanyes de prevenció el 2016, amb un total de 1.211 revisions. Entre les primeres visites (602), una mitjana del 22% dels nens ha presentat patologia oculta que no havia estat prèviament diagnosticada, tot i que, en molts casos, els senyals detectats per l'entorn docent i familiar –com dificultats per veure la pissarra i per fer determinades tasques escolars– havien encès l'alarma i n’han motivat la incorporació a les campanyes. Com ja és habitual, els problemes visuals més comuns han estat els defectes refractius, amb 128 casos (72% dels nous diagnòstics), seguits per l’ambliopia o "ull gandul" (14 casos), l'estrabisme (11 casos) i l’anisometropia (9 casos), juntament amb altres patologies (15 casos). Fruit d'aquests resultats, el programa s'ha encarregat de proporcionar 87 correccions òptiques (90% dels nous tractaments), 6 oclusions i 4 tractaments mèdics. A això cal afegir les prescripcions resultants dels controls de seguiment, en els quals s'han indicat 125 ulleres noves i 13 canvis de vidres, 39 oclusions i 10 tractaments mèdics.

Quatre anys de balanç

Després d’iniciar-se el 2013 a Badalona, el Programa de salut ocular en la infància desfavorida no ha deixat de créixer i ha passat de les 478 revisions anuals el primer curs a superar el miler el 2016. Aquest any s'ha consolidat la cultura preventiva a les diferents àrees on s’ha anat estenent la iniciativa: l’Hospitalet, el 2014, i Nou Barris, Carabanchel i Tarragona, el 2015. Al llarg de 4 anys de trajectòria, el Programa ha dut a terme 3.337 revisions amb l'objectiu de fomentar el diagnòstic precoç de patologia ocular entre la infància en risc d'exclusió social.