La Dra. Luz María Vásquez, nova vocal de la SECPOO

L'especialista entra a formar part de la junta directiva de la Societat Espanyola de Cirurgia Plàstica Ocular i Orbitària per potenciar aquesta subespecialitat i per apropar-la als pacients.

Dra Vásquez

La Dra. Luz María Vásquez ha estat escollida com a vocal de la Societat Espanyola de Cirurgia Plàstica Ocular i Orbitària (SECPOO) al congrés anual d'aquesta entitat, celebrat el juny a Madrid, en què es va renovar la meitat de la junta directiva. L'especialista de l’IMO hi ingressa amb la vocalia d'Innovació i Coneixement, càrrec que ocuparà durant els propers quatre anys per contribuir a l'avenç i a la difusió d'aquesta disciplina. Com explica l'oftalmòloga del Departament d’Oculoplàstica i d’Estètica i Rejoveniment Oculofacial, "un dels principals objectius de la SECPOO en aquest moment, i motiu del meu ingrés a la societat, és fer visible la subespecialitat per donar-li el reconeixement que es mereix".

Tot i ser la branca de l'oftalmologia que cobreix una més àmplia varietat de tècniques quirúrgiques, "moltes persones ignoren quines solucions pot oferir i arriben a la nostra consulta després d'haver acudit al centre oftalmològic per altres problemes de visió", afirma la Dra. Vásquez, qui adverteix de la confusió existent pel que fa a l'especialista de referència: "Els pacients sovint van al cirurgià plàstic quan volen tractar-se les parpelles i fer-se una blefaroplàstia per corregir les 'bosses', per exemple; a l'otorinolaringòleg si tenen ull ploraner o altres problemes lacrimals; i al cirurgià maxil·lofacial davant d’afectacions orbitàries com alguns traumatismes, sense plantejar-se la possibilitat de recórrer als experts en les parpelles, les vies lacrimals i l'òrbita, que són els oftalmòlegs subespecializats en aquestes zones."

Segons la Dra. Vásquez, "a causa de l'extrema delicadesa de l’àrea periocular, confiar en un cirurgià oculoplàstic permet evitar complicacions que afectin els ulls i puguin comprometre la visió, a més d'afrontar-les amb garanties en cas que es produeixin".

Les parpelles, les vies lacrimals i l'òrbita són els tres pilarr de l'oculoplàstica, subespecialitat oftalmològica en què els especialistes de l'IMO són referents, tant en l'àmbit nacional com internacional, amb tècniques mínimament invasives. 

Aposta per l'especialitat

La cirurgia oculoplàstica implica un coneixement altament especialitzat i, per això, després de fer la residència a la Universitat CES de Medellín (Colòmbia) i d’enfocar-se en el tractament de tumors intraoculars al Princess Margaret Hospital i al Hospital for Sick Children de Toronto (Canadà), la Dra. Vásquez va decidir continuar el seu aprenentatge cursant, el 2009, el Màster en Cirurgia Plàstica Oftàlmica de l’IMO, "un dels pocs centres a Espanya que impartia formació especialment orientada a aquest àmbit".

L'Institut és pioner a disposar d’un departament específic dedicat a l’oculoplàstica, posat en marxa fa més de dues dècades pel Dr. Ramón Medel, president de la SECPOO del 2007 al 2011. Amb la incorporació de la Dra. Vásquez a l'equip de l’IMO, el departament ha seguit creixent: ha contribuït en les tres edicions de la trobada de referència internacional Barcelona Oculoplastics i ha donat lloc, el 2014, a la creació del Departament d'Estètica i Rejoveniment Oculofacial, des del qual s'ofereixen noves tècniques mínimament invasives a consulta.

A més de continuar amb la seva tasca a l’IMO –que compagina amb la coordinació al costat del Dr. Medel del Mòdul de Cirurgia Plàstica Oftàlmica, Orbitària i Lacrimal de l’ESASO (European School for Advanced Studies in Ophthalmology)–, en la nova etapa com a vocal de la SECPOO, la Dra. Vásquez aspira a endinsar-se en el funcionament de la societat per desenvolupar la seva trajectòria i per consolidar la promoció de l’oculoplàstica amb l’establiment de relacions no només entre professionals, sinó també amb pacients.