La Dra. Freixes parla del tractament de les principals causes de pèrdua severa de visió

L’especialista del Departament de Glaucoma de l’IMO, convidada com a ponent a les jornades que va fer l’Associació de Discapacitats Visuals de Catalunya amb motiu del seu 20è aniversari

Associació de Discapacitats Visuals de Catalunya, entitat sense ànim de lucre que promou la integració social i la millora de la qualitat de vida d’aquest col•lectiu, va celebrar el 20è aniversari el 2014. Per commemorar aquestes dues dècades al servei de les persones amb limitació visual severa, l’associació va organitzar unes jornades al Palau Robert de Barcelona, del 24 al 30 de novembre, amb l’objectiu de divulgar la seva tasca i de fer conèixer els problemes que pateixen les persones amb trastorns visuals.

La Dra. Sílvia Freixes, especialista del Departament de Glaucoma de l’Institut, va ser convidada a participar a les jornades per parlar d’innovacions medicoquirúrgiques en el tractament de les principals patologies que originen la discapacitat visual. Entre aquestes hi ha la cataracta (primera causa de ceguesa reversible al món), la cirurgia de la qual ha guanyat rapidesa, precisió i seguretat gràcies a la introducció del làser de femtosegon, i el glaucoma (primera causa de ceguesa irreversible), per al qual s’han perfeccionat les tècniques diagnòstiques i hi ha cada cop més procediments quirúrgics, a banda de noves estratègies terapèutiques com ara la neuroprotecció o l’ús d’antioxidants.

La Dra. Freixes va centrar la seva explicació en les innovacions medicoquirúrgiques per al tractament de patologies com les cataractes, el glaucoma, la degeneració macular associada a l’edat i la retinopatia diabètica.

En relació amb les malalties de la retina, la Dra. Freixes va destacar la introducció de nous instruments i aparells per a una cirurgia mínimament invasiva i es va centrar en l’abordatge de la degeneració macular associada a l’edat (primera causa de ceguesa en persones de més de 50 anys en països desenvolupats) i la retinopatia diabètica (primera causa de ceguesa en edat laboral). Per al tractament d’aquestes dues patologies, molt prevalents al nostre entorn, aquests últims anys s’han desenvolupat les injeccions intravítries de fàrmacs que s’alliberen localment a l’interior de l’ull i que representen, en molts casos, una alternativa a la intervenció quirúrgica.

Finalment, l’oftalmòloga de l’IMO també va parlar de la importància del diagnòstic genètic per establir les bases de futures teràpies gèniques, que a les properes dècades oferiran solució a malalties que avui no en tenen, i va obrir la porta a nous tractaments actualment en fase d’estudi. És el cas de l’ús de cèl•lules mare i del trasplantament de l’epiteli pigmentari de la retina per a la regeneració d’aquest teixit, o del microxip per a pacients amb retinosi pigmentària.