La doctora Ana Wert explica les diverses causes que poden provocar anoftàlmia en el nadó

A l’Hospital d’Algesires han nascut dos nadons amb anoftàlmia bilateral amb només deu dies de diferència. És una patologia molt poc comuna que només es repeteix en un de cada 20.000 casos a Espanya i que provoca el naixement del nen sense globus oculars

Ana Wert, oftalmòloga infantil de l'IMO, assegura que “estar exposat a una quantitat important de pesticides, a radiacions ionitzants o també perquè la mare hagi pres algun tipus de fàrmac durant les primeres setmanes de la gestació” pot influir en el desenvolupament d’aquesta estranya patologia.

La doctora Wert ens explica que hi ha moltes causes teratogèniques, és a dir, factors externs que poden afectar el desenvolupament normal del fetus i que poden provocar que no es desenvolupin les vesícules òptiques durant les primeres setmanes de l’embaràs i que el nadó neixi sense globus oculars. Entre els factors externs hi pot haver fàrmacs que hagi pres la mare. Cal tenir en compte que les tres primeres setmanes de l‘embaràs, que és quan es formen les vesícules òptiques, la mare no sap que està embarassada. Les radiacions ionitzants, els pesticides o fins i tot infeccions durant l’embaràs com ara la toxoplasmosi, la rubèola o la sífilis poden provocar aquesta patologia.

No obstant això, l’anoftàlmia també es pot deure a una mutació espontània, que té lloc de manera esporàdica. No es podia saber abans perquè a les ecografies no es veuen els ulls, explica Ana Wert. Per tant, els experts asseguren que és molt difícil detectar-la abans de donar a llum.

Aneu a la notícia de dos casos d’anoftàlmia