La detecció precoç de las malalties de la retina pot evitar la cirurgia

Patologies com la degeneració ocular (DMAE) o la tracció vitreomacular poden tractar-se amb una única injecció intravítria

Reproduïm l’article publicat a El País on s’entrevista el Dr. Borja Corcóstegui, director mèdic de l’IMO.

“Bastants persones deixen passar més del que caldria els problemes oculars. Si es perd una mica de visió cal anar a un especialista per fer un bon diagnòstic”, adverteix Corcóstegui, director mèdic de l’Institut de Microcirurgia Ocular (IMO). I és que una detecció precoç pot determinar l’èxit dels tractaments disponibles, en especial en patologies degeneratives que afecten la retina. La retina conforma una part imprescindible de l’ull, és l’encarregada de transformar la llum que rep en impulsos nerviosos per posteriorment enviar-los al cervell i que aquest els tradueixi en imatges.

Normalment és de color vermell a causa de l’elevat reg sanguini i quan presenta un to diferent pot ser indici que la persona pateix alguna malaltia. Per tractar qualsevol afecció de la retina actualment la medicina té tractaments farmacològics que permeten, en molts casos, evitar la intervenció quirúrgica. El més nou és un fàrmac per tractar la tracció vitreomacular. Amb tan sols una injecció, el pacient pot recuperar la qualitat visual. Però els experts insisteixen que és molt important la detecció precoç.

Els especialistes recomanen fer una visita anual a l’oftalmòleg a partir dels 40 anys

Entrevista al Dr. Borja Corcóstegui a El País

 

La patologia més comuna a la retina és la degeneració macular associada a l’edat (DMAE) de tipus seca. Concretament a Espanya se’n diagnostiquen prop de 26.000 casos nous cada any. Es tracta d’una afecció que danya una part de la retina, la màcula, encarregada de la visió central.

La DMAE és la primera causa de ceguesa legal al nostre país. A més, hi ha altres malalties de la retina que afecten greument la salut visual, com és el cas de la retinopatia diabética i la tracció vitreomacular. Mentre que la primera està causada per un dany als vasos sanguinis -la capa de teixit de la part posterior de l’interior de l’ull-, la segona consisteix en la separació incompleta del cos vitri de la màcula, que produeix tensió a la retina. La tracció vitreomacular, que afecta gairebé 300.000 persones a Europa, pot provocar alteracions a la retina que es manifesten en forma de forat macular.

Totes són malalties progressives que presenten símptomes. Els més comuns solen ser la pèrdua de visió o la visió borrosa. L’edat és un factor de risc en tots els casos. “Com més grans som, més probabilitat de desenvolupar-les, sobretot a partir dels 50 anys”, explica el professor Corcóstegui. Per això els especialistes recomanen fer una visita anual a l’oftalmòleg a partir dels 40 anys com la millor manera de prevenir problemes oculars. Tanmateix, hi afegeix Corcóstegui, “la retinopatia diabètica, com que és una patologia associada a la diabetis, pot aparèixer també en gent jove”. Els tractaments per resoldre les afeccions de la retina generalment s’han associat a intervencions quirúrgiques, però gràcies als avenços mèdics dels últims anys es pot mantenir una bona qualitat de la visió sense passar per la sala d’operacions.

En el cas de la DMAE i la retinopatia diabètica hi ha, des de l’any 2005, els fàrmacs intravitris antiangiogènics, i per al tractament de la tracció vitreomacular s’ha posat al mercat un nou fàrmac injectable. Aquest medicament, disponible des de principis d’any als Estats Units i en alguns països d’Europa, fa possible que, mitjançant una única injecció intravítria, es resolgui la tracció gràcies a la separació del cos vitri i la màcula.

Per fer-ho actua damunt les fibres que causen la tracció mitjançant la dissolució d’unes proteïnes. “És important seleccionar bé els casos en què pugui funcionar aquest fàrmac, que sol ser en el 50% dels pacients. Tot depèn de les característiques clíniques i de la fase en què es detecti la malaltia, com més aviat, millor”, afirma l’especialista Corcóstegui, i conclou: “encara no som conscients que amb un tractament precoç la visió sempre és millor”. Descarrega’t l’article en PDF