La cirurgia combinada augmenta un 10% la taxa d'èxit del tractament del despreniment de retina

El doble abordatge de vitrectomia i cirurgia escleral eleva fins al 95% l'eficàcia quirúrgica i redueix el risc que torni a produir-se un despreniment de retina.

cirurgia Dr García-Arumí

La cirurgia combinada del despreniment de retina, unint la tècnica escleral a la vitrectomia, augmenta fins a un 10% la taxa d'èxit del tractament quirúrgic d'aquesta malaltia. Així ho han exposat especialistes de l'IMO al World Ophthalmology Congress (WOC 2018), la principal cita de l'oftalmologia celebrada a Barcelona ​​amb la participació de professionals de més d'un centenar de països.

Reduir el risc de despreniment de retina

Com explica el Dr. José García-Arumí, especialista del Departament de Retina i Vitri de l’IMO i ponent de la sessió de "Controvèrsies quirúrgiques en el despreniment de retina" del WOC, "tot i que una vitrectomia ben practicada ja aconsegueix molt bons resultats per si mateixa, els estudis realitzats i la nostra pròpia experiència demostren que reforçar la intervenció amb cirurgia escleral permet passar d'un 85% a un 95% d'eficàcia a l’hora de fixar la retina al seu lloc". En conseqüència, es redueix el risc que torni a produir-se un nou despreniment, cosa que, sense una indicació i una execució correctes de la tècnica inicial, pot afectar prop de la meitat dels pacients operats, als quals fa falta una segona, una tercera i, fins i tot, una quarta operació.

Segons l'oftalmòleg de l'IMO, "la realització conjunta de la vitrectomia i la cirurgia escleral està especialment indicada per a casos difícils: despreniments de retina amb múltiples forats, amb estrips gegants, en ulls prèviament intervinguts de cataracta o associats a proliferació vitreoretinal (membrana que es forma sobre la retina i n’augmenta la rigidesa en pacients operats diverses vegades, amb molta inflamació o en nens)".

La vitrectomia i la cirurgia escleral són dues tècniques que poden utilitzar-se para tractar el despreniment de retina i que poden practicar-se tant de forma combinada com separada.

Apostar per la cirurgia escleral

La corba d'aprenentatge que es necessita per practicar la cirurgia escleral fa que, en ocasions, s'opti directament per la vitrectomia. "Sobretot entre els cirurgians més joves", destaca el Dr. García Arumí, "ja que la cirurgia escleral és un dels primers abordatges que va aparèixer per tractar el despreniment de retina i, per la seva complexitat, s'ha anat deixant de banda amb els anys". Tanmateix, en mans expertes, no requereix més de 10-15 minuts per dur-se a terme i "a causa dels bons resultats obtinguts, cada vegada hi ha més interès a recuperar aquesta tècnica i a formar-s'hi".

El procediment consisteix a posar un "cinturó" al voltant de l'ull, de manera que se subjecti a la seva paret més externa (l'escleròtica), on normalment es produeixen els trencaments retinals. A més de combinar-se amb la vitrectomia –que es basa a extreure el gel vitri que omple el globus ocular i que, per diferents causes, pot exercir tracció damunt la retina i desprendre-la–, la cirurgia escleral també es realitza de forma aïllada. A l'envoltar l'ull amb una banda o anell de silicona, aquest es comprimeix i s’alleuja la tensió que tira de la retina, a la qual està adherit el vitri.

"D'aquesta manera, s'evita entrar dins del globus ocular, especialment en pacients joves amb forats retinals inferiors, en els quals no s'ha arribat a desprendre l'humor vitri o en casos de diàlisi (separació de la part més perifèrica de la retina, ja sigui de forma espontània o per traumatismes), conclou el Dr. García-Arumí.