Josep Llinàs sobre el nou edifici de l’IMO: “Vam voler que les necessitats funcionals i la resposta arquitectònica fossin coherents”

Josep Llinàs sobre el nou edifici de l’IMO: “Vam voler que les necessitats funcionals i la resposta arquitectònica fossin coherents”

L’edifici de l’IMO és una obra de l’arquitecte català Josep Llinàs que es va inaugurar el 2009 i que s’erigeix en uns terrenys al peu de Collserola. Es tracta d’un solar elevat i, per tant, té una de les vistes més privilegiades de la ciutat.

No obstant això, és al costat de la Ronda de Dalt. En aquest punt, la contaminació visual, atmosfèrica i acústica que suposa van ser tres punts clau a tenir en compte en la construcció de l’edifici. De fet, si es passeja per la zona, sembla que l’edifici passa desapercebut, com si la seva força quedés absorbida pel xoc d’un entorn tan agressiu. És a mesura que el vianant s’hi acosta que va descobrint l’edifici, que va guanyant a poc a poc presència i harmonia en relació amb l’entorn.

Per construir-lo, l’arquitecte Josep Llinàs va intentar que les necessitats funcionals i la resposta arquitectònica fossin coherents. Per fer-ho, a mesura que avançava la construcció va recollir les opinions i els suggeriments dels diversos doctors que hi treballen i va anar adaptant-lo per culminar en el resultat que veiem avui.

L’edifici, com un dels centres oftalmològics més avançats del món, havia de transmetre els valors d’avantguarda mèdica. Les formes canviants i anguloses que provoquen els murs exteriors indiquen l’esperit inquiet i innovador del centre. Aquestes línies es rebaixen amb el blanc, color omnipresent a tota la façana.

Conceptes com investigació, innovació, seguretat i confort havien de traduir-se en una solució arquitectònica. Tot l’edifici està dissenyat perquè els accessos d’uns espais als altres siguin tan còmodes i fluids com sigui possible.

L’entrada a l’Institut ja convida a passejar, no és directa. Proposa un camí a través d’una passarel•la semicoberta exterior. Us convidem a passar i descobrir les anècdotes d’aquesta obra arquitectònica de la ciutat de Barcelona.

Podeu veure el vídeo del programa Icones de BTV amb el documental de l’IMO “Mirant la ciutat”. Primeres maquetes, declaracions de l’arquitecte Josep Llinàs, confessions sobre la seva obra, una recopilació d’imatges fantàstiques de l’IMO i una història que pagal la pena conèixer.