Infografia: oftalmologia pediàtrica

Els nens poden tenir les patologies oculars i els defectes de refracció típics de l’adult, a més d’altres que són més propis de la infantesa, com l’estrabisme i l’ambliopia (ull gandul).
Descarrega’t aquí la infografia completa sobre cures de la visió a la infantesa en format PDF

Els nens poden tenir les patologies oculars i els defectes de refracció típics de l’adult, a més d’altres que són més propis de la infantesa, com l’estrabisme i l’ambliopia (ull gandul). En tots aquests casos, el diagnòstic i el tractament precoç, abans que l’ull completi la seva evolució, cosa que passa al voltant dels 8 anys, evitarà que el problema ocular persisteixi a l’edat adulta.

És important prestar atenció a un seguit de símptomes que poden manifestar la presència d’alguna patologia o trastorn ocular en els nens i fer una revisió oftalmològica completa als nostres fills a partir dels 3 o 4 anys, especialment si hi ha antecedents a la família d’algun trastorn ocular, i tractar-los abans dels 8 anys.

Les principals patologies oculars a la infantesa són:

- Estrabisme: pèrdua del paral•lelisme dels ulls, amb desviació ocular alternant o no (cap endins, cap enfora, cap amunt o cap avall). Es pot tractar amb ulleres o amb lentilles o amb cirurgia.
- Ambliopia (ull gandul): baixa visió d’un dels ulls o de tots dos per manca d’ús durant el desenvolupament visual (abans dels 8 anys). Com que hi veu bé amb un dels ulls, el nen es desenvolupa amb normalitat i no es detecta fins que es fa una revisió rutinària. Pot tractar-se amb oclusió de l’ull sa (amb un pegat) durant un temps, amb un col•liri dilatador per provocar visió borrosa en l’ull sa o amb ulleres amb graduació no necessària a l’ull bo.
- Defectes refractius (miopia, hipermetropia, astigmatisme): desenfoquen els objectes a la retina. Poden tractar-se amb ulleres, amb lentilles o amb cirurgia refractiva.

Gràfics elaborats pel Departament d’Oftalmologia Pediàtrica, Estrabisme i Neuroftalmologia de l’IMO amb El Periódico