IMO signa un acord amb FARPE i FUNDALUCE per millorar la qualitat de vida de pacients amb patologies severes de visió

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

La col·laboració parteix del compromís amb la recerca de noves teràpies que permetin tractar  persones amb malalties oculars hereditàries que, de moment, no tenen cura

Signatura acord IMO, FARPE i FUNDALUCE

La Federació d'Associacions de Retinosi Pigmentària (FARPE) i la Fundació de Lluita contra la Ceguesa (FUNDALUCE) han signat un acord de col·laboració amb l'IMO per fomentar la formació continuada i la col·laboració constant entre els professionals, principalment metges i investigadors, així com per estrènyer llaços entre aquests i els pacients d'ambdues entitats afectats per distròfies de retina, actualment sense tractament. L'acord és fruit del compromís de les tres entitats amb la recerca de noves teràpies que permetin tractar persones amb malalties oculars hereditàries.

A través de la signatura del conveni, FARPE, FUNDALUCE i IMO han acordat, donar-se suport mutu  perquè els investigadors i altres professionals que formen part d'aquestes institucions puguin rebre una formació continuada a través dels esdeveniments que organitzen els seus nous col·laboradors. “És el cas dels cursos i congressos que se celebren a l’IMO periòdicament, als quals podran assistir membres de FARPE i FUNDALUCE”, explica el Dr. Borja Corcóstegui.

Els pacients, al centre de l'acord

A més, l'acord obrirà vies directes de diàleg entre els pacients afectats per distròfies de la retina, tant de FARPE com de FUNDALUCE, amb l'equip de professionals mèdics i investigadors de l'Institut, a través d'esdeveniments del sector i d'altres activitats lligades a la divulgació, con xerrades informatives, dirigides als seus socis. Els pacients de les dues entitats que han signat l'acord amb l’IMO estan afectats per distròfies de la retina, un grup de patologies que provoquen alteracions anatòmiques en aquesta zona de l'ull i que causen una pèrdua severa de visió. A més, per la seva baixa prevalença, són considerades “malalties minoritàries” o “rares”.

Entre elles, destaca la retinosi pigmentària, la qual es caracteritza per la degeneració gradual de les cèl·lules fotoreceptores de la retina (els cons i bastons), una condició que arriba a provocar ceguesa a les persones que pateixen la malaltia. Pel que es refereix a la seva prevalença, s'estima que la retinosi pigmentària afecta aproximadament 1 de cada 4.000 persones.

Els pacients de FARPE i FUNDALUCE estaran en contacte amb els investigadors y equip mèdic de l'IMO, a través d'esdeveniments i activitats de l'Institut

Aposta per la investigació de noves teràpies

En aquesta línia, l’IMO, a través de la Fundació IMO, ja es dedica des de fa anys a investigar l'origen genètic d'aquestes malalties, a través d'un avançat laboratori de biologia molecular, que, segons Corcóstegui, “posseeix un factor diferencial respecte a altres centres oftalmològics, ja que està equipat per desenvolupar projectes de recerca bàsica i, des de juny de 2017, disposa d’una Àrea de Cultius Cel·lulars i Experimentació en Noves Teràpies, en la qual es realitzen assajos relacionats amb les teràpies gèniques i cel·lulars”. En aquesta nova línia terapèutica, també acaba de començar a treballar l'equip de l'Institut, a través d'un ambiciós projecte de recerca genètica promogut per la Fundació IMO, amb el patrocini de Fundació Bancària “la Caixa” i que en un futur pot suposar un tomb en el pronòstic visual de certes patologies hereditàries.

Posada en comú amb altres investigadors

Després de la formalització del conveni, el Dr. Borja Corcóstegui té previst participar com a ponent en la XIX Jornada de Recerca 2017 FARPE · FUNDALUCE, amb el lema Una Recerca d'Excel·lència Vencerà les Distròfies Hereditàries de Retina. L'esdeveniment se celebrarà a l’Auditori ONCE, a Barcelona, el proper 27 d'octubre i tindrà una taula de recerca formada per genetistes i oftalmòlegs. L'especialista de l’IMO basarà la seva intervenció en la seva experiència diària a l’Institut  i exposarà els avenços en distròfies de la retina que es poden aplicar en l'actualitat.