IMO Barcelona, punt de reunió dels experts en queratopròtesis

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
Els especialistes aposten per la selecció de pacients i pel seguiment multidisciplinar com a claus per a l'èxit de les còrnies artificials, l'avenç de les quals en les últimes dècades ha permès reduir i controlar les complicacions associades.
Experiencia compartida en queratoprótesis / Shared experience in keratoprostheses

La reunió del KPro Study Group, dedicat a promoure la recerca en queratopròtesis i els vincles entre especialistes de tot el món, va aconseguir congregar més de cinquanta experts a l’IMO Barcelona. La trobada, que va tenir lloc el passat 3 de setembre en el marc del congrés d´ EUCORNEA celebrat a la ciutat, va posar en relleu la importància de la discussió i del debat entre professionals per avançar en aquesta àrea tan específica i complexa de l'oftalmologia.

Experiència compartida

Segons el Dr. José Luis Güell, responsable del Departament de Còrnia, Cataracta i Cirurgia Refractiva de l’IMO i coordinador del míting, "estem parlant d'una intervenció poc freqüent, indicada en pacients molt concrets i amb perfils molt diversos, cosa que dificulta la realització d'estudis comparatius i fa imprescindible l'intercanvi d'experiències i la posada en comú de casos d'interès".

En aquest sentit, el bagatge de l'IMO, on s'han implantat 77 queratopròtesis, és similar al d'altres grups d'estudi a Europa, a Àsia i a Amèrica. Després dels resultats presentats, els experts van coincidir a destacar la necessitat d'un seguiment exhaustiu per part de diferents especialistes, amb l’objectiu de detectar precoçment i tractar amb eficàcia les complicacions i patologies associades a mitjà i a llarg termini.

Abordatge multidisciplinar

A més de fer front a possibles problemes de retina i d'infecció ocular, un dels principals reptes dels especialistes és el maneig del glaucoma, bé sigui preexistent o posterior a l'implant de la queratopròtesi.

"L'abordatge és realment complex, ja que els instruments disponibles actualment per mesurar la pressió intraocular no són útils en aquests pacients i la medicació per baixar la pressió es torna menys efectiva. Pel que fa a la cirurgia, se sol recórrer a implants o a procediments ciclodestructius", explica la Dra. Elena Arrondo, oftalmòloga del Departament de Glaucoma de l'IMO i també coordinadora de l'esdeveniment.

Com afegeix l'especialista, "la gran preocupació és que les possibles complicacions i patologies devaluïn el guany visual del pacient, qui, estant pràcticament cec, pot arribar a tenir una visió molt bona després de la cirurgia". Així doncs, el repte és aconseguir mantenir aquesta millora, no només de la visió, sinó també de la qualitat de vida.

[caption id="attachment_19342" align="aligncenter" width="680"] Els avenços produïts durant l’última dècada en les còrnies artificials han permès reduir i controlar les complicacions associades, tal com es va posar en relleu durant la reunió.
[/caption]

Noves perspectives per als pacients

En les dues últimes dècades, les queratopròtesis han experimentat importants avenços gràcies a la introducció de nous dissenys i models, nous materials, noves tècniques quirúrgiques i noves formes de visualització que permeten veure de forma dinàmica la seva interacció amb la resta d'estructures oculars. Tot això, segons afirma el Dr. José de la Cruz membre del KPRO Study Group i co-responsable de la trobada, "ha contribuït a augmentar la confiança dels cirurgians i, consegüentment, la indicació de les queratopròtesis".

Ara bé, com destaca el Dr. Güell, "no hem d'oblidar que la principal clau per a l'èxit d'aquestes còrnies artificials és la selecció correcta dels pacients, de manera que aprenem a determinar quins són els que més poden beneficiar-se'n i presentaran un menor risc de problemes derivats".