Fumar accelera el dany i l'envelliment ocular

Demana visita. Digues-nos quin dia prefereixes per a la teva propera visita

La DMAE, la cataracta i el glaucoma són algunes de les patologies oculars més comunes en la maduresa i principals causes de ceguesa; el tabac pot repercutir-hi.

fumar

Els riscos que fumar té sobre la salut cardiovascular centren l'atenció del Dia Mundial sense Tabac d'aquest any (31 de maig); uns efectes nocius que, com alerten els especialistes de l’IMO, també afecten una de les xarxes de vasos sanguinis més fines del cos: l’ocular.

La retina –teixit sensible a la llum que recobreix la part posterior de l'ull– és una estructura altament vascularitzada, que acusa de forma directa les conseqüències d'una mala circulació a causa dels tòxics del tabac. Aquesta manca d'irrigació provoca que es redueixi l'aportació d'oxigen que arriba a la retina, la qual no pot "respirar" i recuperar-se adequadament i, per tant, té més possibilitats de patir lesions.

Per què fumar lesiona la retina?

Evitar el tabaquisme és clau per prevenir la retinopatia diabètica, la malaltia vascular més freqüent de la retina, que es calcula que pateixen la meitat de les persones amb diabetis després de 15 o més anys d'evolució. "Atès que la descompensació metabòlica de la diabetis ja danya els vasos retinals, sumar-hi el fet de ser fumador perjudica doblement la visió", alerta el Dr. Rafael Navarro, especialista de l'IMO.

Una altra patologia que destaquen des del Departament de Retina i Vitri de l'Institut per la seva relació amb el tabac és la degeneració macular associada a l'edat (DMAE) –primera causa de ceguesa en pacients més grans de 65 anys–, amb un risc de patir-la que es multiplica per 5 en persones que fumen. Com explica la Dra. AnnikenBurés, "es tracta d'una malaltia d'origen complex en què, a més de l'edat i la predisposició genètica, també influeixen factors ambientals. El principal és l'hàbit tabàquic, que en propicia tant l’aparició com la progressió".

 Els vasos sanguinis de l'ull són especialment fràgils davant l'acció del tabac, factor de risc de malalties microvasculars com la retinopatia diabètica.

El tabac, enemic de la cataracta i del glaucoma

Els danys acumulatius que experimenten els fumadors sobre la salut ocular també es posen en relleu en el desenvolupament precoç de cataractes. L’opacificació progressiva del cristal·lí –la lent natural de l'ull que, amb els anys, va perdent la transparència– es veu accelerada per l'efecte oxidant de les substàncies nocives del tabac, que en precipiten el procés natural d'envelliment.

Així mateix, estudis apunten que l’"estrès oxidatiu", en el qual repercuteix l’hàbit de fumar, pot contribuir al dany del nervi òptic que es produeix en el glaucoma. D'altra banda, "en alguns pacients amb glaucoma sense hipertensió ocular (principal factor de risc de la malaltia), s'està explorant el paper que poden tenir en el desenvolupament de la malaltia els problemes vasculars, que tampoc es veuen beneficiats pel tabac", conclou la Dra. Laia Pascual, especialista del Departament de Glaucoma.