Formar-se a l’IMO, una aposta per la subespecialització

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
L'Institut desenvolupa un programa de formació continuada que inclou 3 cursos de postgrau i 6 de màster en diferents àmbits de l'oftalmologia. Els alumnes ens expliquen la seva experiència.

L'Institut desenvolupa un programa de formació continuada que inclou 3 cursos de postgrau i 6 de màster en diferents àmbits de l'oftalmologia. Els alumnes ens expliquen la seva experiència.

Después de un año compartiendo estancia con los oftalmólogos del Instituto y trabajando codo con codo a su lado, los alumnos del Programa de formación Després d'un any compartint estada amb els oftalmòlegs de l'Institut i treballant colze a colze al seu costat, els alumnes del Programa de formació continuada IMO-UAB han finalitzat a l'octubre el seu màster a l'Institut. La promoció 2015-2016 ha estat composta per 8 oftalmòlegs: el Dr. Daniel Martín i la Dra. Nadia Rolón, en vitreoretina; el Dr. Pablo Laso i el Dr. Fernando Santander, en còrnia i cirurgia refractiva; el Dr. Christian Fontecilla i el Dr. Salvador Molina, en cirurgia plàstica oftàlmica i orbitària i, finalment, la Dra. Esther Parro i la Dra. Isabel Parro, en estrabisme i oftalmologia pediàtrica. Si un aspecte han destacat tots ells, és el valor afegit d'aprendre al costat d'un "equip amb gran qualitat professional i també humana", cosa que qualifiquen de "molt enriquidora". Perquè per créixer cal envoltar-se de persones amb entrega, passió i afany de millora, un senyal d'identitat que han trobat en els professionals del centre. Segons el Dr. Pablo Laso, "sempre estan a l'avantguarda i al capdavant de la innovació, es dediquen als seus pacients i participen constantment en congressos, estudis, etc." Es tracta, doncs, d'un dia a dia intens, del qual han estat partícips com a màsters i en el qual han estat instruïts de manera personalitzada pels oftalmòlegs de l'IMO, els seus tutors, a qui han acompanyat tant a la sala d’operacions com a consultes. "Al llarg d'aquests 12 mesos hem rotat amb els diferents doctors de la nostra subespecialitat i el fet de poder veure la seva pràctica ens ha donat l'oportunitat d'enfrontar-nos al maneig de molta patologia complexa", explica el Dr. Daniel Martín. En paral·lel, també han participat en les sessions clíniques diàries, a càrrec dels alumnes mateixos i del personal assistencial de l'Institut, per posar en comú casos i novetats, així com al taller de cirurgia experimental (Wet Lab), on han practicat els seus aprenentatges quirúrgics i nous "trucs" adquirits. Per tot això, un dels consells que donen als nous màsters que acaben de prendre el relleu és que estiguin oberts a absorbir coneixements per aprofitar al màxim l'experiència.

Etapa per donar el millor d'un mateix

Les expectatives que tenien al començament els ja exalumnes s'han vist superades amb el màster de l'IMO i encaixen en gran mesura amb les de la promoció entrant, integrada per 8 nous doctors que busquen subespecialitzar-se a l'Institut. Com destaca el Dr. Sergio Eguiza, màster 2016-2017 en còrnia i cirurgia refractiva, "en pocs llocs ofereixen una formació tan específica", de la qual la Dra. Alejandra Tapia espera "obtenir les eines necessàries per desenvolupar-me amb excel·lència en el meu àmbit d'interès: l’oculoplàstica". Precisament, el concepte d'excel·lència també ha atret la Dra. Maria Bover, de vitri-retina, que confia a "aprendre a tractar malalties poc freqüents en altres centres, gràcies al fet que l’IMO disposa dels millors experts, de l'aplicació de les tècniques quirúrgiques més noves i de serveis com el diagnòstic genètic". A això, el Dr. Gustavo Martín, company de glaucoma, hi suma el fet de "tenir accés als darrers avenços i a l'última tecnologia, un altre factor clau per dur a terme un entrenament òptim en la subespecialitat escollida".

Alumnes de màster de la nova promoció 2016-2017, procedents de diversos punts d'Espanya i d'altres països, com ara Perú, Xile i Colòmbia, per formar-se amb els especialistes de l’IMO.

 

Noves generacions a la cura de la visió

A més dels 6 programes de màster, l'oferta docent de l’IMO, subscrita a la UAB, inclou 3 postgraus en infermeria quirúrgica en oftalmologia, fotografia ocular i optometria clínica, disciplina a la qual pertanyen els 4 alumnes del nou curs. És el cas d'Ana Pérez, que fins ara ha treballat sempre en botigues òptiques i ha acudit a l’Institut motivada pel desig d'ampliar la seva formació i endinsar-se en la pràctica clínica. De moment, les seves primeres impressions aquest mes han estat molt positives: "A l’IMO no hi ha cap pregunta tonta, ja que et donen confiança i llibertat per aprofundir en els diferents temes i el tracte és molt proper." Com afegeix el seu company Ernesto Marco, "de seguida et sents integrat en l'equip i agafes soltesa a l'hora de tractar amb els pacients i d’identificar de manera més ràpida els seus perfils i possibles patologies". De fet, aquest és un dels principals objectius que l'ha portat a apuntar-se al màster, a més de "la possibilitat d'abordar àrees com la baixa visió o la teràpia visual".

Ernesto Marco, postgrau d'enguany, en les campanyes de revisions oculars de la Fundació IMO al costat de l'equip d'optometristes i d’oftalmòlegs de l'Institut.