Estratègies personalitzades per diagnosticar i tractar l'ull sec

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

Més d'un centenar d'especialistes es van reunir a l’IMO per debatre sobre les novetats i avenços per tractar aquesta malaltia, que pateix el 30% de la població

Thea Masterclass ull sec

l’IMO va acollir la trobada Dry Eye Masterclass, organitzada per la divisió internacional de Laboratoris Théa, amb la col·laboració de la European Society of Cornea & Ocular Surface Disease Specialists (EuCornea), la Film and Ocular Surface Society (TFOS) i del propi Institut.

Ull sec: una malaltia multifactorial i crònica

L'ull sec és una malaltia multifactorial i crònica que es produeix perquè la llàgrima és de mala qualitat o pel seu dèficit. Així mateix, es tracta d'una patologia de simptomatologia molt variada i que pot manifestar-se de diferents maneres segons la gravetat: “Tots els casos d'ull sec presenten una inflamació en la superfície ocular que produeix canvis morfològics a les cèl·lules que la componen”, explica la Dra. Miriam Barbany, oftalmòloga del Departament de Còrnia, Cataracta i Cirurgia Refractiva de l’IMO i coordinadora científica de la masterclass.

D'altra banda, “es caracteritza per provocar una simptomatologia molt variada: sensació de sequedat ocular, ull vermell, picor/cremor, irritació o llagrimeig”. Així mateix, “els casos més greus poden arribar, fins i tot, a afectar la capacitat del pacient per obrir els ulls i a minvar, d’aquesta manera, significativament la seva qualitat de vida”, prossegueix Barbany.

Tractament personalitzat

Pel que fa al tractament, “des de fa alguns anys, els oftalmòlegs ens centrem a personalitzar-lo en funció del tipus d'ull sec que afecta els pacients, ja que poden presentar formes diferents de la malaltia, que requereixen tractaments a mida i eficaços”, afegeix el Dr. José L. Güell, coordinador del Departament de Còrnia, Cataracta i Cirurgia Refractiva de l’IMO i també coordinador científic de la trobada. En aquest sentit, “les llàgrimes artificials continuen sent la pauta de tractament més habitual”. “N'hi ha de molts tipus, la qual cosa ens permet oferir al pacient les més indicades per al seu cas. En aquests moments, també disposem de noves estratègies farmacològiques, com l'elaboració d'un sèrum autòleg 100% biocompatible, creat a partir del plasma del propi pacient. Així mateix, existeixen altres teràpies amb equips de pulsació tèrmica que permeten estimular les glàndules responsables d'aportar lípids a la llàgrima, amb els objectius d'aconseguir que no s'evapori i de millorar-ne la qualitat”, prossegueix Güell.

IMO va acollir la trobada Dry Eye Masterclass, en la qual experts compartiran novetats en l'abordatge de l'ull sec

Precisament, el tractament de l'ull sec va ser un dels temes que es van a plantejar durant la masterclass, de la mà de prestigiosos ponents internacionals, tots experts en la patologia. En aquesta línia, s'abordaran casos pràctics de pacients que pateixen ull sec per diferents causes: l'ús de fàrmacs (especialment col·liris oftalmològics per a altres malalties cròniques), factors neurotròfics (derivats del cervell) o la presència d'un àcar a la zona palpebral anomenat Demodex.

També es van celebrar 4 tallers pràctics, que van mostrar les tècniques i equips més indicats per diagnosticar adequadament la malaltia, aspecte clau per poder oferir al pacient el tractament adient.