Estiu: 5 aspectes clau per a protegir la salut dels teus ulls

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
Estiu:  5 aspectes clau per a protegir la salut dels teus ulls

Amb l'arribada de l’estiu venen els banys ales platges i les piscines, com també l'exposició, moltes vegades, perllongada als raigs del sol.

La Dra. Cecilia Salinas, oftalmòloga de l’IMO Grup Miranza Barcelona, ens explica 5 aspectes clau per cuidar la nostra visió i tenir una bona salut ocular a l'estiu.

  1. Gaudeix del sol amb totes les garanties

De la mateixa manera que passa amb altres teixits, com la pell, el sol pot causar greus danys als ulls, si no els protegim adequadament: “El millor que podem fer és evitar l'exposició prolongada i fer servir ulleres de sol homologades, amb marcatge CE, en espais exteriors. N'hi ha amb diferents filtres, segons el grau de protecció que vulguem. Així mateix, també és important cobrir-nos el cap amb gorres o barrets”, explica la Dra. Salinas.

Dra. Cecilia Salinas

La Dra. Cecilia Salinas ens explica els aspectes de salut ocular que hem de tenir en compte a l'estiu

En aquest sentit, una exposició prolongada al sol i sense la protecció adequada pot causar danys en diverses zones dels ulls: “Com la queratitis per raigs ultraviolats, una inflamació molt dolorosaque pot arribar a ser molt greu”, prossegueix Salinas. Altres alteracions oculars lligades a l'exposició solar són els tumors palpebrals malignes i els de la conjuntiva, els quals s'originen per un mal acumulatiu (o actínic) al llarg dels anys”, aclareix Salinas.

  1. Vigila amb l'aigua de piscines i platges

L'aigua pot ser una via d'entrada de greus problemes oculars, especialment per a les persones que fan servir lents de contacte. Per aquest motiu “és important que intentem banyar-nos sense lents de contacte i desinfectar-les adequadament. Així podrem prevenir possibles infeccions i úlceres a la còrnia, causades pels organismes que habiten a l'aigua de llacs, platges o piscines”, explica Salinas.

Una bona mesura preventiva per evitar aquestes alteracions oculars és “banyar-nos amb ulleres de protecció, retirar les lents de contacte abans del bany i, en cas de sequedat ocular, fer servir col·liris lubrificants oculars, com ara les llàgrimes artificials sense conservants”, aconsella Salinas.

Llàgrimes artificials

Lubrificar la superfície de l'ull amb llàgrimes artificials ajuda a prevenir alteracions oculars

  1. M'he sotmès a una cirurgia ocular, em puc banyar?

“Depèn de la cirurgia a la qual s'hagi sotmès el pacient i de com hagi anat el postoperatori”, aclareix Salinas.

En funció d'això, s'haurà d'esperar més tempso menys, tenint en compte que certes cirurgies causen microferides, que podrien ser la porta d'entrada de microorganismes nocius a l'interior de l'ull, com ara l’acanthamoeba castellanii, responsable de queratitis infeccioses, que poden arribar a ser molt severes.

  1. Nens i nenes: quines cures hem de tenir en compte?

En edat infantil les estructures visuals estan en ple desenvolupament i, per això, hem de tenir en compte unes certes precaucions. En aquest sentit, “recomanem l'ús d'ulleres de sol sempre que els més petits s'exposin als raigs solars”, explica Salinas.

A més a més, “les ulleres han d'adquirir-se en centres de visió i tenir el marcatge CE. Els filtres més aconsellats per a la temporada estival, quan els dies són més assolellats, són els que tenen la numeració 3-4, ja que només permeten que traspassiun 3-8% de la llum”, prossegueix Salinas.

Nen piscina

Els més petits han de portar ulleres protectores en platges i piscines

Pel que fa al clor de les piscines i la sal de la mar, l'experta és contundent: “És aconsellable que els més petits portin ulleres protectores durant el bany, ja que així prevenim irritacions de la superfície de l'ull, que poden causar conjuntivitis, molt habituals durant els primers anys de vida”.

  1. Signes d'alerta

Sovint, després d'un dia de piscina o platja o d’una exposició prolongada al sol, podem notar certes molèsties que poden ser més o menys greus, segons el cas que afecta cada pacient.

“És important no associar el grau de dolor amb la urgència o severitat del cas, ja que alteracions lleus poden ocasionar moltes molèsties i d’altres de més greus, no causar símptomes evidents”, explica l'experta.

Els símptomes d'alerta que convé consultar amb urgència amb l'oftalmòleg són els següents:

  • Ull vermell
  • Dolor ocular
  • Pèrdua de visió

Triar ulleres de sol amb marcatge CE i filtres de tipus 3-4 els dies més assolellats ajuda a mantenir una bona salut visual a l'estiu i prevenir alteracions associades a l'exposició solar.