Especialistes en diabetis debatran a l'IMO sobre la malaltia i les seves complicacions oculars

L’IMO organitza els dies 15 i 16 de novembre el curs sobre l’Abordatge Integral de les Complicacions Oculars del Pacient Diabètic per debatre les novetats en el tractament i la prevenció de la diabetis

Amb motiu del Dia Mundial de la Diabetis, que tindrà lloc el 14 de novembre, la Unitat de Retinopatia Diabètica de l´ Instituto de Microcirugía Ocular (IMO) organitza un curs sobre l’abordatge integral de les complicacions oculars del pacient diabètic en col•laboració amb el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). El curs, que tindrà lloc els dies 15 i 16 de novembre, està dirigit a endocrinòlegs, educadors en diabetis, metges de família, oftalmòlegs i optometristes i té com a objectiu posar en comú les últimes novetats en el tractament i la prevenció de la diabetis a través de ponències, taules rodones i tallers pràctics.

Al curs hi participaran representants de tots els col•lectius mèdics i sanitaris implicats en el tractament del pacient diabètic

Sota la coordinació dels doctors José García-Arumí (especialista en retina de l'IMO i cap del Servei d’Oftalmologia de Hospital Universitario Vall d’Hebron), Rafael Simó (cap del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron) i Cristina Hernández (també endocrinòloga del mateix hospital), al curs hi participaran representants dels diversos col•lectius mèdics i sanitaris implicats en el tractament del pacient diabètic. D’aquesta manera, es vol estrènyer els vincles en la praxi dels professionals que atenen aquest col•lectiu, ja que l’actuació coordinada entre ells resulta fonamental a l’hora de detectar precoçment la malaltia, frenar-ne l’avenç i minimitzar el risc de desenvolupar complicacions associades com la retinopatia diabètica, la més habitual.

La retinopatia diabètica, el glaucoma, les cataractes, l’edema macular, patologies associades a la diabetis

El 30% de la població diabètica presenta algun grau de retinopatia diabètica i un 10% veu la seva visió seriosament compromesa quan aquesta patologia arriba a estadis avançats, cosa que repercuteix no només en llur salut sinó també en la qualitat de vida. L’elevat nombre de pacients diabètics amb la patologia ha fet que la retinopatia diabètica sigui avui la primera causa de pèrdua severa de visió en edat laboral als països desenvolupats. Altres patologies oculars que poden aparèixer o accelerar-se a causa de la diabetis són el glaucoma, las cataractes, l’edema macular i altres alteracions vasculars de la retina, que es presenten en més de la meitat dels pacients diabètics amb 15 anys o més d’evolució de la patologia.

S’estima que el 2030 el nombre de diabètics arribarà als 552 milions

Si tenim en compte que un 13% de la població espanyola pateix diabetis, que ja es considera una pandèmia pel seu creixement exponencial (el nombre de pacients diabètics al món es va xifrar en 366 milions el 2011 i s’estima que arribarà als 552 milions el 2030), es fa evident la necessitat de posar fre a la malaltia. En aquest sentit, el temps transcorregut des de l’inici de la diabetis i el grau de control de la patologia són dos factors clau i d’aquí ve la importància de la prevenció i del tractament precoç i integral, que és el que vol promoure el curs que es durà a terme a l'IMO la propera setmana.