Especialistes adverteixen de la importància de protegir els ulls del sol

Oftalmòlegs i optometristes de l'IMO recomanen adquirir ulleres de sol homologades en centres especialitzats, evitar l'exposició continuada, així com realitzar revisions periòdiques.

protecció radiación solar

Protegim prou els ulls? "Avui dia la societat ha assumit que cal protegir la pell del sol..., però els especialistes en la cura de la visió hem de conscienciar del fet que els ulls també s'han de protegir, perquè l'impacte de la radiació solar pot causar efectes nocius importants en la salut visual", explica Carol Camino, òptica optometrista i responsable del Departament de Baixa Visió de l’IMO. En aquest sentit, els especialistes de l'Institut adverteixen de la importància de comptar amb una protecció adequada i comprar ulleres de sol a centres especialitzats, ja que –segons dades recents del Col·legi Nacional d'Òptics-Optometristes d'Espanya– el 30% de les ulleres que s'adquireixen a casa nostra no compten amb cap tipus de control sanitari.

Escollir ulleres de sol homologades 

La sobreexposició solar és especialment perjudicial en el cas dels nens (es recomana l'ús d'ulleres a partir d’un o dos anys, així com gorres o viseres) i, sobretot, en adults amb malalties oculars. És pitjor utilitzar ulleres de sol sense homologar (han de portar el segell 'CE', que indica que estan fetes d'acord amb els estàndards europeus) que no portar res, "ja que en moltes ocasions els vidres no són de qualitat i no filtren com haurien de fer-ho, i permeten que la pupil·la es dilati i hi entri la radiació solar. Això és especialment greu en persones amb patologies oculars perquè són molt més sensibles a la llum del sol", afegeix Camino.

Depenent de les necessitats visuals de cada persona, és convenient l'ús de filtres solars que filtrin els raigs ultraviolats (UV), que es poden distingir en tres tipus: convencionals o de densitat neutra (els més habituals), polaritzats, que suprimeixen la reflexió de la llum d'una superfície reflectant (aigua, neu, carretera, etc.), i selectius, que filtren segons la longitud d'ona del sol i aconsegueixen bloquejar-ne la part més nociva. "Els filtres selectius són els més aconsellables per a persones que pateixen baixa visió per diferents malalties que poden afectar l'ull, com el glaucoma, la DMAE o la retinosi pigmentària", explica l'especialista de l'Institut.

Les ulleres amb filtres selectius de la imatge estan especialment indicades per a persones amb retinosi pigmentària

Els efectes nocius del sol

¿I quins efectes té el sol als ulls si no es compta amb la protecció adequada? Segons els especialistes de IMO, hi ha estudis recents que apunten que per cada hora d'exposició solar s'incrementen un 4 per cent les possibilitats dedesarrollar alteracions en la vista. Entre els problemes més comuns es troben molèsties i lesions a la còrnia i la superfície ocular, com el pterigi, la pingüécula o la queratitis, així com patologies degeneratives de l'ull (DMAE, o la cataracta), en les quals l'envelliment pot incidir la sobreexposició solar .Així mateix, l'impacte acumulat pels raigs ultraviolats als ulls i la pell al llarg dels anys pot causar lesions més greus, com tumors palpebrals malignes o tumors de la conjuntiva.