Es diagnostica DMAE en un 10% dels pacients visitats durant la campanya de prevenció

A 9 de les 92 persones visitades entre el 16 i el 20 de maig a la Unitat de Diagnòstic Precoç de la DMAE de l’Institut de Microcirurgia Ocular de Barcelona (IMO) se’ls va diagnosticar la malaltia, cosa que suposa quasi un 10% del total d’explorats

Les proves de cribatge, que van incloure prova d’agudesa visual, presa de pressió ocular i examen del fons de l’ull, van permetre detectar aquests casos ocults de DMAE. Entre aquests casos n’hi havia vuit de la forma seca, la més habitual i aquella en què es va atrofiant la màcula (zona central de la retina), i un cas de DMAE humida, la forma més destructiva, en la qual es produeix un creixement anòmal de vasos per sota de la màcula que afecta bruscament la visió.

Aquests resultats es desprenen d’un control gratuït que es va dur a terme la setmana passada a l’IMO amb motiu de la Campanya d’Informació i Prevenció de la DMAE.

“La DMAE seca és la més freqüent, però no té grans tractaments a banda d’intentar evitar els factors de risc (hipertensió arterial, tabaquisme o colesterol) i adoptar hàbits saludables.

Aquesta malaltia està vinculada a l’envelliment. Afecta els més grans de 50 anys i, especialment, les persones de més de 65. A Espanya, més del 10% de la població de més de 65 anys n’està afectada i cada any se’n registren prop de 30.000 casos nous. A causa de l’augment de l’esperança de vida, es preveu que cap al 2020 fins a 7,5 milions de persones més grans de 65 anys pateixin DMAE al món.

Malgrat que aquesta malaltia acaba sent molt invalidant, és freqüent que el pacient no en noti símptomes a les primeres fases. D’aquí ve la importància de fer-se revisions oftalmològiques anuals a partir dels 65 anys o a partir dels 50 si hi ha altres factors de risc (antecedents familiars o hipertensió). A més de les revisions oculars, també hi ha proves senzilles que un mateix pot fer a casa, com ara mirar les línies de les rajoles de terra, les baranes, etc. Si aquestes línies es veuen tortes o es percep un punt negre al centre de la visió, és important visitar l’oftalmòleg per tenir un diagnòstic. Altres símptomes de DMAE que ja coneixem són la visió borrosa i la pèrdua d’agudesa visual.