Ens ha visitat Xavier Trias: “He estat alcalde a l’edat que m’hauria arribat la jubilació a la sanitat pública”

Xavier Trias va néixer a Barcelona fa 65 anys. Amb motiu de la Setmana Sènior, dedicada a la salut visual i a la qualitat de vida a partir dels 60 anys, hem preguntat a l’alcalde per la seva experiència i la seva visió de la vida en aquesta etapa

Com viu els 65?

Si hagués estat a la sanitat pública, l’any passat m’hauria jubilat, i en canvi ara he començat una nova activitat. He entrat en una fase creativa importantíssima, nova… Amb 65 anys! Per tant, la gent ha d’entendre que a aquesta edat pots tenir nous projectes que, normalment, faràs acompanyat de gent jove que són els que t’inspiren. Junts, gent gran i gent jove, som capaços de dissenyar plantejaments molt potents.

Un senyor de 70 anys pot estar jubilat, però això no vol dir que no pugui tenir un paper actiu en la societat. La gran revolució és que abans la gent es jubilava amb 65 anys i es moria amb 70 o 75 i en canvi ara viurà fins als 85, 95 anys… Això és una “bomba”!

Vivim molt més i això fa que apareguin noves patologies, entre les quals també les oculars. Molts trastorns de la visió apareixen perquè vius molts anys. I quan apareixen és quan t’adones que els sentits són molt importants. Jo tenia una àvia que me l’estimava molt i que ha viscut molts anys, fins als 97!, i els últims cinc va perdre la vista i l’oïda i la situació va ser molt complicada.

Per tant, la prevenció i ser capaç de cuidar-se ha de ser un principi bàsic que hauríem de seguir tots. La prevenció i la salut pública són temes bàsics en un país que vol ser de primera. Si ho volem ser, l’actuació correcta en matèria sanitària no és només l’atenció, sinó també la prevenció i el foment dels hàbits saludables.