Enhamed: “Mai ens hem de donar per vençuts”

La campanya organitzada per la Fundació IMO amb motiu de la Setmana Mundial del Glaucoma 2016 ha tingut un convidat molt especial: l’Enhamed Enhamed, nedador paralímpic, coach i ironman, que ha ofert una conferència a l’IMO en què ha demostrat ser tot un exemple de determinació i fortalesa. No obstant això, la seva aspiració no és ser un model per a ningú, sinó un impuls per al canvi en cadascun de nosaltres.
Enhamed: “Nunca hay que darse por vencido”

L’Enhamed Enhamed va néixer amb un glaucoma congènit que, a l'edat de 8 anys, li va provocar un despreniment de retina arran del qual va perdre la visió. Des de llavors és invident i per això va sorprendre’s que la Fundació IMO contactés amb ell per demanar-li que oferís una conferència en el marc de la campanya preventiva de la Setmana Mundial del Glaucoma. Els seus dubtes van quedar dissipats després de rebre l'agraïment de molts dels assistents a la xerrada, els quals, tot i travessar fases menys dràstiques de discapacitat visual, van trobar alè en les paraules del medallista per superar les limitacions d'aquesta malaltia que avança de manera silenciosa i per a la qual, actualment, encara no hi ha cura. Si bé pot controlar-se mitjançant tractaments amb fàrmacs, làser i cirurgia, el dany que provoca és irreversible.

Per aquesta raó, mentre s'investiga per millorar la situació –com van explicar les doctores dels departaments de glaucoma i de genètica de l’IMO abans de donar pas a la conferència–, la Fundació IMO ha volgut transmetre que, malgrat la pèrdua de visió, hi ha recursos i ajudes per mantenir la màxima autonomia i qualitat de vida. Perquè això funcioni són fonamentals la motivació interior i les ganes de gestionar les dificultats de la millor manera possible. Tant les més quotidianes com d’altres de més extraordinàries que a tots, en major o menor mesura, se'ns presenten a la vida.

L’Enhamed ha caminat aquest camí ple d'obstacles, i no només això, també l’ha nedat, l’ha corregut, l’ha muntat en bicicleta i inclús l’ha volat. En definitiva, l’ha experimentat intensament perquè, per a ell, obrir-se a la vida consisteix a obrir-se a les emocions. Entre les quals hi ha la por, quelcom que considera "meravellós" perquè ens posa en alerta, ens prepara per superar-nos i ens obliga a ser valents. "Això no implica deixar de sentir-la, sinó actuar tot i el temor", afirma. I aquí hi ha la clau: a no postergar, ni esperar de braços plegats, ni pretendre que siguin altres qui vinguin a salvar-nos. Ara bé, perquè els nostres actes siguin els que parlin, és important començar donant veu als nostres pensaments.

"Tot comença amb una reacció"

Un centenar de persones van acudir a la conferència “La meva vida, el glaucoma i els somnis per complir. Valors i tècniques per a l’èxit”, en què l’Enhamed Enhamed va compartir els aprenentatges de la seva experiència.

Com a esportista d'elit, l’Enhamed va aprendre que, més enllà del poder físic, la ment és el veritable ressort del nostre màxim potencial, de manera que entrenar-la va ser el que el va portar a marcar la diferència. Una diferència de centèsimes de segon a les piscines paralímpiques –que el van consagrar en els Jocs Paralímpics de Pequín 2008 amb 4 ors i 4 rècords (dos del món, un d’europeu i un de paralímpic)– i, al mateix temps, un gran canvi fora dels pavellons de natació. Segons l’Enhamed, "som la mateixa persona en tots els nostres àmbits i, a sota de les actituds professionals i personals que mostrem, hi ha una identitat que ho uneix tot".

Durant molts anys, ell va assumir que la seva identitat estava definida per l'etiqueta de "cec": "Per als altres, primer era cec i després tota la resta, així que vaig acabar creient-m'ho. Fins que em vaig adonar que identificar-me amb allò que em faltava i no amb allò que tenia era un problema que m'impedia viure la meva pròpia vida". Una revelació en un moment especialment dur que, malgrat estar inspirada en l'escena d'una pel·lícula, no va capgirar les coses de la nit al dia. Qui va dir que seria senzill? Gràcies a l'experiència, ara l’Enhamed té clar que "el més fàcil no sempre és el millor, ja que suposa renunciar al nostre aprenentatge i creixement personal".

"Tots necessitem alguna cosa per estimar"

Després de la conferència, l’Enhamed Enhamed i les especialistes del Departament de Glaucoma de l’IMO van resoldre els dubtes dels assistents, els quals van destacar el missatge positiu transmès en la sessió.

En el desafiament hi ha la superació i, encara que ell ha aconseguit fites com ser el nedador paralímpic més llorejat de la història o el primer invident a completar el triatló més dur del món, sap la importància que té afrontar els petits reptes quotidians, com "anar a cegues” en un bar i iniciar una conversa amb una noia sense veure, ni tan sols, si t'ha somrigut. Al cap i a la fi, "el risc està present tots els dies i forma part de nosaltres", opina l’Enhamed, l'esperit lluitador del qual explica la seva passió per l'esport, una manera de viure que transcendeix les piscines: "Competir em dóna la vida, i no parlo d'anar contra els altres, sinó de posar-se a prova un mateix i vèncer aquella veu interior que ens diu que no podem".

Aquesta va ser la raó que va portar l’Enhamed a participar en una Ironman (3,86 km de natació, 180 km de ciclisme i 42,2 km de cursa), una prova extremament exigent on va semblar que li fallaven les forces i on les seves conviccions van fer que resistís. Així és com va acabar creuant la línia de meta: per la seva gossa guia –a qui ho havia promès–, pel seu entrenador i company de batalla, per tota la gent que l'havia animat i per totes aquelles persones a les quals podia inspirar. "Fem més coses per als altres que per a nosaltres mateixos", assegura l’Enhamed, que destaca el compromís com a valor essencial per al creixement.

Aquest compromís, precisament, va motivar la seva dedicació al coaching amb un propòsit molt ferm que l'orienta i li dóna sentit: "millorar per ajudar els altres a millorar", quelcom que passa per estimular-nos a qüestionar les coses. En la seva opinió, "plantejar-nos preguntes diferents és el que transforma el nostre punt de vista", i el cert és que de la seva conferència a l’IMO vam sortir-ne amb respostes, però també amb la inspiració necessària per fer-nos aquestes preguntes que ens apropen a l'èxit, un èxit que per a l’Enhamed es basa a "viure la nostra vida en els nostres propis termes".