Els especialistes recomanen fer la primera revisió amb l’oftalmòleg en etapa d'educació infantil

Una revisió ocular als 3-4 anys és clau, tot i que les primeres visites a l’IMO demostren que l'edat mitjana per començar a anar a la consulta d'oftalmologia pediàtrica es retarda fins als 6 anys.

revisió oftalmologia pediàtrica a l'IMO

Segons dades de les consultes de l'Institut, els nens van per primera vegada a l'oftalmòleg, de mitjana, als 6 anys d'edat. "Molts pares esperen que els fills hagin entrat a primària per revisar-ne la visió, malgrat que és aconsellable fer un control ja en període d'educació infantil per detectar possibles problemes de forma precoç", destaquen des del Departament d'Oftalmologia Pediàtrica.

La Dra. Charlotte Wolley Dod, especialista de l’IMO, explica que la maduració del sistema visual es completa al voltant dels 8-10 anys. A aquesta edat el nen ja ha d'haver assolit el 100% de visió i el seu cervell perd la plasticitat i la capacitat d'aprendre a veure-hi. Així doncs, "com més gran acudeixi a consulta, menys possibilitats i menys marge de temps tindrem per curar-lo".

Els 3 anys, edat clau en oftalmologia pediàtrica

L'exploració ocular dels 3-4 anys resulta fonamental i, tot i això, només un 33% de les primeres visites d’oftalmologia pediàtrica de l'IMO (incloent fins als 14 anys) s'ha realitzat a aquesta edat o de forma prèvia. "Està molt estesa la idea que la visió no es pot revisar tan aviat perquè els nens no col·laboren", alerta el Dr. José Visa, qui desmenteix aquest fals mite: "La graduació i l'alineament ocular es poden valorar des del naixement i hi ha tests de dibuixos que permeten mesurar de manera fiable l'agudesa visual dels més petits".

Als 3 anys d'edat és el moment en què s'ha de fer l'examen oftalmològic més important per diagnosticar aviat ambliopies (ull gandul) i estrabismes i, amb això, augmentar les possibilitats de curació d'aquestes dues principals causes de disminució visual en la infància, sovint associades a defectes refractius.

Tornada a l’escola: atenció als problemes de visió

A partir de la primera revisió, els controls rutinaris (que com a mínim han de ser anuals) són indispensables si tenim en compte que, com afirma la Dra. Ana Wert, "és estrany que els nens es queixin de no veure-hi bé, ja que sempre hi han vist així i s'adapten a la percepció que tenen". Per evitar que això pugui repercutir en la seva salut, a més del seu desenvolupament i acompliment acadèmic, els especialistes de l'Institut recomanen acudir a la consulta d’oftalmologia pediàtrica i fer una "posada a punt" ocular amb motiu de l'arrencada del nou curs escolar.

tornada a l'escola - oftalmologia pediàtrica

Un diagnòstic tardà limita les possibilitats de tractament efectiu dels problemes de visió en la infància, que poden repercutir en el desenvolupament i el rendiment escolar dels nens.

Una visió adequada en la primera infància facilita que els nens siguin més autònoms, adquireixin coordinació i equilibri, es relacionin amb els altres i millorin les seves habilitats comunicatives. Així mateix, permet establir unes bones bases visuals per a l'educació primària, etapa en què augmenta l'exigència i s'ha de prestar atenció especial als alumnes amb dificultats d'aprenentatge. Els especialistes del Departament d'Oftalmologia Pediàtrica de l'IMO conclouen que cal descartar problemes oculars que puguin estar darrere d'un baix rendiment. Aquests són alguns dels principals senyals de sospita:

  • A l'hora de llegir, s'acosten molt al text, segueixen les línies amb el dit, torcen el paper o giren el cos, van més a poc a poc que altres companys de la classe...
  • Tenen una mala grafia, irregular i torta
  • Confonen lletres o paraules semblants
  • Presenten dificultats en la memorització i comprensió de textos
  • Entretanquen els ulls i/o inclinen el cap per mirar la pissarra
  • Es freguen els ulls sovint mentre fan els deures o altres tasques que requereixen temps de concentració
  • Es distreuen fàcilment a l'aula
  • Rebutgen la lectura prolongada
  • Es queixen de mal de cap al final del dia i no en caps de setmana