Els defectes a la visió binocular afecten més de 5 milions d’espanyols, un 12% de la població

Viu 3D! és un projecte que proposa el primer test de visió col•lectiu en cinemes. Ha estat realitzat conjuntament pel Col•legi Oficial d’Òptics Optometristes (COOOC), TV3 Televisió de Catalunya i el Gremi d’Empresaris de Cinemes de Catalunya amb l’aval de la Facultat d’Òptica i Optometria de la Universitat Politècnica de Catalunya

El protagonista és en Víctor, el primer òptic optometrista tridimensional, que fa aquest senzill examen autodiagnòstic de dos minuts. S’ha projectat abans de totes les pel•lícules 3D des d’octubre fins a gener de 2012. I més de 400.000 espectadors han fet la prova en 85 pantalles 3D de Catalunya. Si encara no l’heu vist però us ve de gust anar-lo a veure, s’emetrà al DogVille 3D Film Festival de Viladecans, un festival de cinema i curtmetratges que diversifica les propostes per a tot tipus de públic. A més, si us hi apunteu, podreu assistir a la conferència d’Alfons i Lluís Bielsa, president i secretari del COOOC, i Carlos Bonafont, responsable de Noves Tecnologies, que exposaran les últimes conclusions sobre la visió binocular. Consulteu-ho a la pàgina de DogVille si us interessa!

Victor, de Viu 3D!

 

Un dels missatges clau de “Viu en 3D!” és que les pantalles en 3D (cinema, televisió, videojocs…) ben aplicades no són perjudicials per a la visió. De fet, poden constituir un excel•lent mètode d’entrenament, ja que estimulen l’ús de tots dos ulls de manera conjunta i coordinada. Aquest test permet detectar defectes a la visió binocular, un problema que afecta 900.000 persones a Catalunya i més de 5 milions d’espanyols, un 12% de la població. “En la majoria de casos, no es pot atribuir la dificultat de percebre els efectes 3D a la tecnologia dels sistemes de visionat, sinó a la presència d’una alteració a la visió binocular de l’espectador”, explica Alfons Bielsa, president del COOOC.

Un 12% de la població és incapaç d’apreciar l’efecte 3D

Marejos, mals de cap, cansament o visió doble són alguns trastorns que poden aparèixer veient una pel•lícula en 3D. A més, a la vida quotidiana es poden presentar altres signes com, per exemple, la dificultat per calcular les distàncies, l’esforç per fixar la vista quan es llegeix, el dèficit de comprensió lectora i fins el baix rendiment escolar.

L’IMO proposa consells per “entrenar” aquesta visió

  • Asseure’s tan centrat com es pugui respecte de la pantalla.
  • No forçar-se a veure la pel•lícula des d’un lateral.
  • Començar situant-se més enrere del que és normal. Com més a prop de la pantalla, més esforç ha de fer el cervell.
  • Mantenir posades les ulleres o les lents de contacte si habitualment se’n porten.
  • Les ulleres 3D del cinema s’hi haurien d’adaptar al damunt sense problema.